Burgemeester Jan Hamming gaat als verantwoordelijk bestuurder voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid het
Manifest Right to Protest van Amnesty International ondertekenen, wat alarmbellen liet afgaan bij het CDA, de VVD en de POV. Want zij kunnen zich niet vinden in de politieke stellingnames van de mensenrechtenorganisatie. Volgens Hamming is er echter geen sprake van dat hij wat dat betreft zijn steun uitspreekt.
Waar hij zijn handtekening onder zet zijn elf punten met betrekking tot het demonstratierecht die het beleid ondersteunen dat in Zaanstad al sinds jaar en dag gangbaar is. Dat vindt niet alleen Hamming, maar ook de politie en het Openbaar Ministerie staan achter die elf uitgangspunten, die moeten zorgen voor een balans tussen het recht om te demonstreren en het recht op een veilige openbare ruimte. Dat het met name in het afgelopen jaar een stuk moeilijker is geworden om die balans te garanderen ziet ook Hamming, maar hij blijft strak vasthouden aan de grondbeginselen.
De punten waar de burgemeester zijn handtekening onder gaat zetten.
Het manifest van Amnesty als zodanig bevat diverse politieke uitingen, zoals 'Zij (demonstranten, red.) moeten dan ook niet gezien worden als lastposten of een veiligheidsrisico,' 'Politie vraagt niet om het ID van vreedzame demonstranten. De politie treedt zichtbaar en proactief op tegen de (mogelijke) dreiging van geweld van een vijandig publiek, om zodoende de demonstratie te beschermen', en de constatering 'Het demonstratierecht staat onder druk'. De VVD, POV en CDA maken zich in dit licht gezien zorgen over de implicaties van de ondertekening van het Manifest door de burgemeester.
Niet namens de raad
Maar Hamming hield vol dat hij niet de zienswijze van Amnesty onderschrijft noch ondertekent, maar slechts de elf punten die door de drie fracties overigens ook niet als problematisch worden gezien. En hij zet zijn krabbel niét als voorzitter van de gemeenteraad. De drie fracties werden getriggerd door een bericht van raadslid Menno de Haas van Rosa, die met de aanstaande ondertekening naar buiten kwam voordat Hamming dat zelf kon doen. De laatste zei deze gang van zaken te betreuren.