Nieuwe tunnel Wibautstraat vernoemd naar Gé Franken

14 sep 2024, 12:54 Gemeente
screenshot 20240914 104657
Wikipedia

De nieuwe tunnel op de kruising van de Wibautstraat met de Thorbeckeweg en de Dr. J.M. den Uylweg wordt vernoemd naar Gé Franken. Hij werd in 1958 burgemeester van Zaandam en gaf een belangrijke impuls aan de herontwikkeling en bereikbaarheid van de stad, ondanks de slechte financiële situatie en de geografische uitdagingen door het Noordzeekanaal.

Tijdens zijn burgemeesterschap nam het inwonertal flink toe, werd de waterverontreiniging aangepakt door de komst van een gemaal bij de sluizen in Zaandam en ook werden het oosten en westen van Zaandam beter verbonden door de aanleg van de Peperstraat, de Beatrixbrug en de bredere Wilhelminabrug. Nieuwe woonwijken zoals Hoornseveld en Poelenburg verwelkomden de nieuwe inwoners en 'hoewel de traditionele Zaanse identiteit met houten, groene huizen hierdoor deels verloren ging, werd de stichting van Stichting de Zaanse Schans opgericht als tegenhanger,' schrijft het college in de aankondiging.

Duikerspak

'Legendarisch is Frankens promotieactie door in duikerspak vanuit Amsterdam over de bodem van het Noordzeekanaal naar Zaandam te lopen, als lobby voor de komst van een autotunnel. Korte tijd na zijn vertrek als burgemeester in 1966 resulteerde dat in de opening van de Coentunnel, tot op de dag van vandaag een levensader voor de Zaanse verkeersbewegingen.' Franken, op de foto uit 1961 van Jack de Nijs van Anefoto geflankeerd door bisschop J.A.E. van Dodewaard, overleed op 74-jarige leeftijd in 1994.

Hiaat

Eén van de overwegingen om hem nu te eren met een verwijzing in de openbare ruimte was dat 'in de herinnering van alle naoorlogse burgemeesters van Zaandam is voorzien, met uitzondering van burgemeester G.J.D. Franken'. De geplande tunnel is volgens de Straatnamencommissie en het college 'een goede aanleiding om in dat hiaat te voorzien'.

De locatie van de toekomstige tunnel.
Gemeente Zaanstad
De locatie van de toekomstige tunnel.