De Orkaan vraagt alsnog helderheid over gemeentelijke subsidie

02 aug , 10:50 Gemeente
screenshot 20240802 104618
Vectorportal.com / CC0
De Orkaan heeft met enige vertraging zijn ongenoegen geuit over het feit dat een onterechte opmerking van DZ-raadslid Jos Kerkhoven over het het publieke lokale mediaplatform door wethouder Wessel Breunesse niet weersproken is. Kerkhoven zei dat De Orkaan jaarlijks 160.000 euro gemeentesubsidie ontvangt. En dat is niet waar.
Als lokale omroep krijgt De Orkaan geld van Zaanstad, maar dat is het gevolg van de wettelijke verplichting om een lokale media-instelling te bekostigen. Gemeenten krijgen daarvoor geld van het Rijk, op basis van het aantal inwoners. Dit jaar is het bedrag 1,57 per huishouden, wat voor Zaanstad grofweg neerkomt op iets meer dan een ton. Dat geld wordt gebruikt om de lokale digitale nieuwsvoorziening te bekostigen die de inwoners vervolgens gratis aangeboden krijgen. 

Gratis krant

In de raadsvergadering van 25 juni werd het voorstel van de SP besproken om arme inwoners van Zaandam Oost een gratis abonnement op een papieren krant te geven voor de tweede keer besproken. Raadsleden van meerdere partijen wezen daarbij alsnog op het bestaan van gratis te raadplegen lokale media zoals Zaanstad.nieuws en De Orkaan, waarop Kerkhoven interrumpeerde met de opmerking dat De Orkaan niet gratis is, met '160.000 euro gemeentelijke subsidie'. Daar kwam geen commentaar op, noch van de wethouder, noch van een andere fractie.

Geen afhankelijkheid

Nu heeft voorzitter Jan-Kees Emmer van de Stichting Zaans Mediaplatform De Orkaan Breunesse per brief laten weten alsnog een rectificatie te verlangen in de eerstvolgende raadsvergadering na het zomerreces. 'Immers, in een tijdsgewricht waarin media steeds verder druk komen te staan, dient iedere suggestie dat er afhankelijkheid zou zijn tussen de gemeente en het lokale medium te allen tijde te worden vermeden,' schrijft Emmer. Hij vraagt Breunesse om de uitspraak van Kerkhoven alsnog recht te zetten en daarbij 'het belang van onafhankelijke media in de (lokale) democratie te onderstrepen'.