Steeds meer te doen voor de jeugd in Saendelft

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Het Sociaal Wijkteam in Assendelft heeft een Wegwijzer opgesteld met activiteiten en instanties speciaal voor inwoners van het dorp. Deze is in januari huis aan huis bezorgd in Assendelft, maar is ook op te halen bij het Sociale Winkeltje aan de Kaaikhof 7 of het Sociaal Wijkteam in A3, Dorpsstraat 386. Het aanbod voor de jeugd in Saendelft groeit.

 

Zaanstad wil graag dat Saendelft een veilige wijk is voor jong en oud en daarom werkt een groot aantal professionals er dagelijks aan om incidenten te voorkomen en aan te pakken als er toch iets gebeurt. Zo is er een JongerenHub gekomen, zijn er voor basisschoolkinderen sportactiviteiten na schooltijd  en volgt er nog extra sportaanbod voor middelbare scholieren.

Verbouwing

In de jongerenHub aan de Parkrijklaan 121A kunnen kinderen en jongeren langskomen voor leuke activiteiten, maar ook voor hulp en advies. De Hub wordt momenteel verbouwd om nog meer activiteiten te kunnen aanbieden. Daarom zit hij nu tijdelijk in het pand van Korfbalvereniging Furore.

Be on Track en sport

Ook is er het project Be on Track, dat steeds meer jongeren bereikt via sociale media met leuke activiteiten in de buurt, vacatures en dat inspirerende jongeren een podium geeft. Dit alles onder de instagramnaam: @075aanbot en via https://www.bot075.nl/. Na schooltijd worden er sportactiviteiten aangeboden voor alle basisschoolkinderen in Saendelft. TC Sports is elke dag actief van 15:00 uur tot 18:00 uur in Saendelft Oost en West:

  • Maandag Octant en Ayundo;
  • Dinsdag buiten op de pleinen;
  • Woensdag Meander en Oceaan;
  • Donderdag buiten op de pleinen;
  • Vrijdag Koraal en Delta.

Op 19 april wordt er een ouderavond gehouden over opgroeien in Assendelft. Ouders uit het hele dorp met kinderen in de leeftijd van elf tot achttien jaar worden hiervoor uitgenodigd. In Saendelft zijn er weinig plekken waar jongeren kunnen chillen zonder dat dit wordt ervaren als overlast door de omgeving. In overleg met de jongeren, jongerenwerk en Stichting Groen Waterrijk is er gesproken over wat een goede plek zou kunnen zijn voor jongeren om te hangen.

JOP en Buurtouders

Na overleg gaat de voorkeur uit naar een plek aan de Omweg, op het terrein van Groen Waterrijk.  Een Jongerenontmoetingsplek JOP is een kleine overdekte plek waar jongeren elkaar op een droge, beschutte plek kunnen treffen. De JOP wordt op een dusdanige plek en manier geplaatst dat jongeren privacy ervaren en dat de politie en Handhaving de JOP kunnen zien en gemakkelijk kunnen bereiken.

Sinds eind vorig jaar draait het project Buurtouders: een betrokken en enthousiaste groep Saendelftse ouders die dagelijks vanaf schemertijd in tweetallen door de buurt wandelt en contact met kinderen en jongeren legt en zo nodig signaleert naar jeugdboa’s en politie.

Cookieinstellingen