Komende twee weken bladkorven terug in het straatbeeld

Foto: Piqsels / CC0

De gemeente begint vandaag weer met het plaatsen van bladkorven: grote manden van gevlochten draad waarmee het opruimen van gevallen bladeren gemakkelijker wordt. Door Zaanstad heen komen er ongeveer 270 te staan. Het plaatsen van alle korven neemt twee weken in beslag.

Inwoners kunnen er bladafval van de straat en uit de tuinen kwijt. De korven worden wekelijks geleegd en rond half december, als de bomen niet meer uitvallen weer verwijderd. De gemeente plaatst de korven niet overal, en meestal komen ze weer op dezelfde plek als vorig jaar. Door bladeren van de straat te halen worden ook de putten schoon gehouden, zodat het water beter weg kan lopen en er minder plassen ontstaan. Ook worden gladde plekken ermee voorkomen.

Alleen bladeren

In de bladkorven mag alleen bladafval, dus geen snoeiafval in zoals takken, stronken of onkruid. De korven worden volgens een rooster geleegd. Als de korf eerder vol is, kunnen bewoners daar melding van maken. Het opgehaalde blad wordt vervolgens verwerkt tot compost die in het voorjaar weer voor de grasvelden wordt gebruikt.

Bladdepots

In verschillende wijken komen tijdelijke bladdepots om als centrale verzamelplek. Dit gebruik van de bladdepots verkort de rijtijden van de veegmachine. Soms ligt er dan een aantal dagen een hoop blad in de wijk, hetgeen tijdelijk wat overlast kan geven. In principe worden de depots regelmatig opgeruimd. Ze zullen, afhankelijk van het vallen van de bladeren tot het einde van het jaar blijven staan. De bladdepots staan in:

  • Krommenie: Steunpunt Noord;
  • Wormerveer: parkeerplaats Noordsterpark;
  • Zaandijk: Willem Dreeslaan;
  • Rooswijk: Wezelstraat;
  • Koog aan de Zaan: keerlus Verzetstraat;
  • Zaandan: parkeerplaat Jagersveld:
  • Assendelft: Waterschot, links van garageboxen.

Wie een bladkorf wil aanvragen, kan je een melding doen onder de categorie Groen en (speel-) voorzieningen van Slim Melden. Als een korf vrijkomt omdat de bomen in een wijk al hun blad kwijt zijn, die misschien verplaatst worden. Uw aanvraag komt dan op een lijst. Als er een bladkorf vrijkomt, dan hebben locaties op de wachtlijst voorrang.

Reacties

Cookieinstellingen