Gemeente verdeelt 50 vogelhuisjes over vijf straten

Foto: Pixnio / CC0

De gemeente gaat 50 vogelhuisjes verdelen over vijf straten om Zaanstad vogelvriendelijker te maken. Vogels hebben het steeds moeilijker in de stad, door gebrek aan voedsel, aan schuilplaatsen en aan plekken om een nest te maken. Van alle kanten rukt bebouwing op.

Inwoners met tuinen maken die vaak ‘te netjes’ met steeds minder groen. Jammer, vindt de gemeene, ‘want een vogelrijke buurt betekent een gezonde leefomgeving voor ons’. Zo eten kool- en pimpelmezen – die volgens de laatste tuinvogeltelling ook hier in ruime mate aanwezig zijn – graag eikenprocessierupsen. Straten en buurten kĂșnnen zeer geschikt zijn als leefgebied van vogels. In plantsoenen, heggen, boomgaarden en tuinen voelen ze zich prettig. De bomen in de wijken bieden voedsel, veiligheid en mogelijkheden om te broeden.

Meedoen tot 22 februari

Wilt u meer vogels in uw omgeving, geef uw straat dan op voor de vogelhuisjesactie. Laat de gemeente weten waarom uw straat een vogelvriendelijke straat wil worden en win een aantal vogelhuisjes voor de gemeentelijke bomen. ‘Verras ons met een origineel verhaal, een tekening of video mag ook,’ aldus de oproep om mee te dingen naar de prijzen. De gemeente hangt de gewonnen kastjes op, maar vraagt de bewoners om ze te adopteren door ze te onderhouden, de oude nesten te verwijderen en af en toe schoon te maken. Meedoen kan tot 22 februari, via een e-mail naar [email protected]. Laat daarin ook weten hoeveel vogelhuisjes uw straat nodig heeft. Eind februari worden de winnaars bekendgemaakt.

Reacties