Kerstbomen met kluit gezocht om bos aan te vullen

Zo zag het kerstbomenbos er dit jaar op 10 januari uit.
Foto:

In januari plant de gemeente opnieuw kerstbomen met kluit die de feestdagen hebben overleefd in het kerstbomenbos naast Zorgcentrum Pennemes in de Joachim Kleinsorgstraat in de Rosmolenwijk. Vorig jaar waren er genoeg bomen voor het begin van een bos en de verwachting dat 30 tot 40 procent van de 150 exemplaren aan zou slaan is uitgekomen.

De lege plekken in het kerstbomenbos worden aan het begin van het nieuwe jaar opgevuld. Alle inwoners kunnen meehelpen om Zaanstad een beetje groener te maken, zegt wethouder Gerard Slegers van Openbare Ruimte, door hun boom af te staan voor een plekje in het bos. Meedoen kan op twee manieren. Bewoners kunnen op 8, 9 of 10 januari hun kerstboom zelf ingraven of ze kunnen de gemeente de boom laten ophalen. Deze bomen worden op 11 en 12 januari geplant. Vanwege het coronavirus kunnen bewoners dit keer niet helpen graven en er is geen borrel.

Hele jaar groen

‘In Nederland worden ieder jaar zo’n 2,5 miljoen kerstbomen gekocht. Bijna al deze bomen worden na de kerst vernietigd. En dat is jammer. Want meer bomen in Zaanstad zuiveren de lucht en slaan CO2 op. Ook bieden ze beschutting en voedsel voor vogels en insecten. En helpen ze bij het verwerken van regenwater. Bovendien zien ze er mooi uit en blijven het hele jaar groen. Ik hoop van harte dat veel inwoners hun bomen na de kerst willen doneren,’ aldus Slegers, hieronder in de weer met een kandidaat voor het bos. Allemaal aan een boom met kluit, dus.

Reacties