Expositie Barbara van Marle in stadhuis tot 23 januari

De inrichting van de expositie door de kunstenares zelf.
Foto: Twitter / Gemeente Zaanstad

Barbara van Marle uit Zaandam verzorgt de nieuwste tentoonstelling in de publiekshal van het stadhuis in Zaandam, samen met het Gemeentearchief. Er is werk te zien rond het thema Mensch, durf te leven dat ze maakte voor het Zaantheater en over de Tweede Wereldoorlog.

Beeldend kunstenaar Van Marle exposeert in binnen- en buitenland en geeft schilderles in haar atelier in de voormalige Juliana van Stolbergschool in de Schildersbuurt. Haar werk op basis van foto’s begon met oude kiekjes van haar opa en vader en inmiddels werkt ze ook naar eigen foto’s. ‘Voor het Zaantheater werkte ik met beelden uit de beeldbank van het Gemeentearchief Zaanstad. Uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal van de Zaanstreek kon ik een mooie selectie maken als uitgangspunt voor mijn kunstwerken,’ zgt ze in een bericht over de expositie.

Foto’s zijn een weergave van een feitelijke gebeurtenis met specifieke personen op een vaste plaats en tijd. Het werk van Van Marle op basis van deze foto’s appelleert juist aan universele herinneringen die van iedereen zouden kunnen zijn: ‘Ik schilder momenten die niet los kunnen staan van hun voorgeschiedenis. Het gaat allemaal over herinneringen: iedereen draagt ervaringen en emoties mee van zichzelf, maar ook van familieleden uit eerdere generaties. Bewust of onbewust. De afgebeelde momenten laten deze lagen zien.’

Tot en met 22 januari

De tentoonstelling is tot en met 22 januari te zien in de publiekshal van het stadhuis van Zaanstad. De gemeente wil vanwege het coronavirus bezoeken aan het stadhuis zoveel mogelijk beperken en daarom kunt u momenteel alleen op afspraak langskomen. Sinds 12 oktober heeft de gemeente een aangepast deurbeleid:

  • Bij de ingang wordt gevraagd of u een afspraak heeft en bij meerdere personen voor wie;
  • Komt u met meerdere personen, dan kan alleen de persoon die een afspraak heeft naar binnen;
  • Heeft u een afspraak en hulp nodig vanwege bijvoorbeeld kinderen, een fysieke of visuele beperking of problemen met de taal, dan mag er een persoon mee naar binnen;
  • Het stadhuis is voor open crisisinloop of voor inwoners die in broodnood komen;
  • Gasten voor een trouwerij kunnen buiten wachten; de bode begeleidt hen naar de entree van de trouwzaal.
  • Alle bezoekers ouder dan twaaf jaar wordt gevraagd om een mondkapje te gebruiken dat de neus, mond én kin bedekt. Heeft u geen mondkapje maar wilt u dat wel graag gebruiken, dan krijgt u er eentje uitgereikt. Het dragen van een mondkapje is niet verplicht.

Reacties