Nieuwe supermarkten alleen nog in welkom in ‘kansrijke’ winkelgebieden

Foto: Pixabay

Er ligt een ontwerpbestemmingsplan op tafel om in de toekomst de vestiging van supermarkten vanuit het gemeentelijke beleid te kunnen sturen. In de praktijk betekent dit dat het vrijwel onmogelijk wordt om buiten enkele met name genoemde winkelgebieden nog zo’n zaak te openen.

In september 2015 stelde de raad van Zaanstad de Detailhandelsvisie Zaanstad 2015-2025 vast. Daarin werd gekozen voor ‘winkelgebieden met toekomst’ en werd duidelijkheid geschapen voor ondernemers en vastgoedeigenaren. De raad wilde ‘een krachtige hoofdstructuur met compacte en kansrijke winkelgebieden’, wat ook de ondertitel van de visie werd.

Drie hoofdwinkelgebieden

Dat stuk gaat uit van een hoofdstructuur met drie hoofdwinkelgebieden (het stadshart van Zaandam, het centrum van Krommenie en dat van Wormerveer), tien ondersteunende centra (wijk- en buurtwinkelcentra), twee perifere vestigingen voor detailhandel die niet goed in het centrumgebied kan worden ingepast (Noorderveld en Zuiderhout) en twee speciale winkelgebieden (Oud-Zaandijk en de Zorgboulevard van het Zaans Medisch Centrum). Deze gebieden krijgen prioriteit bij toekomstige ontwikkelingen.

Uitzonderingen

Nieuwe initiatieven zijn welkom binnen deze hoofdstructuur, mits het nut en de noodzaak ervan zijn aangetoond. Daarbuiten zijn ze niet gewenst. De verhuizing van supermarkten is onder voorwaarden nog wel mogelijk. Twee locaties zijn dan ook uitgezonderd van de nieuwe regels: Dorpsstraat 707 in Assendelft (voor een nieuwe Aldi ter vervanging van de winkels aan het Zuideinde 146 in Koog aan de Zaan en de Beethovenstraat 6 in Zaandam) en het voormalige VTZ-terrein naast de Aris van Broekweg 15 in Zaandam (voor de Aldi van de Westzanerdijk 118 in Zaandam). Verder wordt de vestiging van supermarkten met een winkeloppervlakte groter dan 500 vierkante meter buiten de hoofdstructuur in de hele gemeente verboden.

De tien ondersteunende winkelcentra in de hoofdstructuur zijn Assendelft-Centrum, Saendelft, het Rosariumplein in Krommenie, ‘t Kalf, Oud-Koog, Westerkoog, Westerwatering, de Vermiljoenweg, Gibraltar en de Lobeliusstraat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen