Acht vrijwillige woonadviseurs voor oudere huiseigenaren

De vrijwillige woonadviseurs met hun certificaat en met wethouder Songül Mutluer. 
Foto: Gemeente Zaanstad

De gemeente heeft acht vrijwilligers getraind tot woonadviseur. Zij komen kosteloos thuis bij oudere woningeigenaren om hen te adviseren over aanpassingen om veilig en zelfstandig te (blijven) wonen. Gisteren ontvingen ze hun certificaat uit handen van wethouder Songül Mutluer.

‘Het is belangrijk dat Zaanstad een plek is om prettig oud te worden. Daar hoort een passende woning bij. Inwoners moeten zich hierop kunnen voorbereiden en dat begint met bewustwording. Fantastisch dat deze vrijwillige woonadviseurs aan de slag gaan. Met deze pilot kunnen we onze ouderen adviseren bij aanpassingen aan hun woning, maar ook geloof ik dat we zo signalen kunnen opvangen over een zorgbehoefte of de behoefte om op termijn te verhuizen. Dan kunnen we mensen verwijzen naar de juiste instanties.’ Zaanstad is aangesloten bij Huis op Maat, een initiatief van GeneratieThuis. Inwoners kunnen zelf een huisbezoek aanvragen, waarop de vrijwillige woonadviseur een afspraak maakt.

Rookmelder cadeau

Tijdens het bezoek bekijkt de  adviseur de woning samen met de bewoner en geeft advies over mogelijke oplossingen passend bij diens wensen en situatie. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een extra trapleuning, brandveiligheid of betere verlichting. De bevindingen worden ingevuld in een online huistest. De uitkomst van het huisbezoek en de huistest worden door de woonadviseur verwerkt in een adviesrapport, inclusief een globale inschatting van de kosten. Dit advies wordt vervolgens naar de bewoner opgestuurd, waarmee hij geïnformeerd aan de slag kan met de voorgestelde aanpassingen. Na zes weken neemt de woonadviseur weer contact op om te informeren naar de opvolging van het advies. De eerste 100 inwoners die zich aanmelden voor een huisbezoek krijgen een rookmelder cadeau.

De vrijwillige woonadviseurs zijn ondergebracht bij de al langer bestaande groep Vrijwillige Ouderen Adviseurs (VOA’s) en kunnen daarom terugvallen op hun ervaringen met de bredere advisering van ouderen als er onverwachte vragen rijzen of situaties spelen. Meer informatie over de huistest en het aanvragen van een huisbezoek kan via de website langer thuis wonen. U kunt ook bellen met de gemeente via het nummen 14075.

 

Reacties