Stoelen die telefoongebruik ontmoedigen en direct contact bevorderen

Still uit de video van Vouw.
Foto: YouTube

Een rij stoelen die gebruikers ontmoedigt om de telefoon te pakken en mensen ertoe aanzet weer eens een écht gesprek te voeren. Het is een idee van startup Vouw en de test of de theorie achter de Chairwave ook in de praktijk werkt is komende week in het stadhuis van Zaanstad.

Zaanstad deed samen met acht andere gemeenten uit de Metropoolregio Amsterdam mee aan de Start-up in Residence challenge, waarbij ze op zoek gingen naar nieuwe bedrijfjes die innovatieve oplossingen ontwikkelen voor stedelijke en/of maatschappelijke problemen. Op maandag 4 november wordt één van de resultaten van deze uitdaging onthuld door Vouw. Hun Chairwave wordt tot en met vrijdag 8 november geplaatst in de hal het stadhuis.

Anti-telefoonstoelen

De Chairwave bestaat uit een rij stoelen die de gebruikers ‘dwingen’ om naast elkaar te gaan zitten, zo legt de gemeente uit in een aankondiging. ‘Hiermee wordt interactie tussen mensen op gang gebracht met als doel telefoongebruik te verminderen en eenzaamheid tegen te gaan.’ Wethouder Gerard Slegers neemt de stoelen maandag om 14:30 uur officieel in gebruik. Het gaat nog om een prototype. Met de opgedane ervaringen gaat Vouw het ontwerp verder verbeteren.

De gedachte achter de Chairwave is dat mensen een gesprek met een onbekende leuk vinden, maar niet snel het initiatief durven te nemen. Openbare ruimtes zoals de trein of een wachtkamer bieden mogelijkheden voor een interessant gesprek en toch gaan mensen daar niet zo snel naast elkaar zitten. Met de Chairwave wil Vouw ‘mensen bewust maken van de waarde van een echt gesprek en van het aangaan van de verbinding met elkaar’.

 

Reacties