Actie gemeente: lever tuintegels in voor een minibos

Toch liever een bos? Het kan nu werkelijkheid worden.
Foto: Flickr

Een tegel inleveren voor een plantje kenden we al, maar zes vierkante meter tuinverharding inleveren voor een minibos is daarvan de overtreffende trap. Zaanstad doet ‘t: de gemeente geeft vijf inwoners een minibos cadeau in ruil voor de tegels in de tuin en een sterke motivatie, want het is wel de bedoeling dat de bomen liefdevol onderhouden worden.

De inheemse minibossen bevatten diverse kruiden, struiken en bomen, samengesteld door natuurorganisatie IVN. Twee buren kunnen er ook voor kiezen om er aangrenzend elk drie vierkante meter voor vrij te maken en ook bedrijven of maatschappelijke organisaties die in een versteende omgeving opereren komen in aanmerking voor een pakket. Na de aanplant worden de overbodig geworden tegels en afgegraven zand weer door de gemeente meegenomen.

Drie beloften

Door een speciale manier van planten is het minibos redelijk onderhoudsvrij, maar geïnteresseerden moeten drie dingen beloven: om te mulchen (het bedekken van de bodem rondom planten en struiken met organisch materiaal), om water te geven (bij voorkeur opgevangen regenwater) en om te snoeien. De bomen en heesters hebben ieder een eigen snoeiperiode en in de bijgeleverde snoeikalender van het IVN is te zien wat de beste tijd is. De struiken worden idealiter op een hoogte van één tot twee meter gehouden en de bomen op maximaal drie tot vier meter hoogte. De minibossen staan op dit moment nog in Noord-Brabant bij een biologische kweker te groeien. Hieronder ziet u de inhoud van het pakket.

Meedoen

Wie in aanmerking wil komen voor het bijzondere tuinpakket heeft tot uiterlijk zondag 10 november de tijd om zich aan te melden via het e-mailadres steenbr[email protected]. Daarin moet staan wie u bent, welke plek er voor het bosje gekozen is (met foto!), en waar die plek zich precies bevindt (kruis uw tuin op Google Maps aan met een kruisje en maak een screenshot). Er moet ook een motivatie bij, met een antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom wilt u een minibos winnen?
  • Hoeveel tegels kunnen er door het minibos uit de tuin? (hoeveel vierkante meter?)
  • Wie is de contactpersoon en wat zijn de contactgegevens?
  • Op welke adres(sen) wordt het minibos geplant?

De actie geldt alleen voor inwoners, bedrijven en organisaties in de Zaanstreek. De inzendingen die aan de voorwaarden voldoen worden door een blinde trekking gekozen en donderdag 14 november worden de winnaars geïnformeerd. De minibossen worden in de week na de bekendmaking geplant.

 

Reacties