Inwoners bevraagd over voorrangsregels voor sociale huur

Blij mee zijn of meteen weigeren?
Foto: Pixabay

De gemeente wil weten waar de inwoners hun prioriteiten leggen bij de verdeling van sociale huurwoningen en nodigen hen daarom uit om een vragenlijst in te vullen. Alle andere veertien gemeenten in de ‘woonregio’ doen hetzelfde.

De resultaten van dit onderzoek worden door de corporaties en de gemeenten gebruikt bij de discussie die momenteel gaande is over een nieuwe manier van verdelen. De antwoorden van individuele burgers worden volstrekt vertrouwelijk behandeld en de gegevens worden anoniem verwerkt. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer tien minuten. U vindt hem hier.

Voorrang en kieskeurigheid

Vragen zijn onder meer of u kunt u aangeven in welke van een aantal duidelijk omschreven omstandigheden u het redelijk vindt dat iemand voorrang krijgt, voor welke groepen woningen apart zouden moeten worden gehouden, of alleen naar inschrijfduur kijken het eerlijkst is en of u meent dat mensen die al in de regio wonen altijd voorrang zouden moeten krijgen op nieuwkomers uit andere delen van het land. Uit de vragenlijst komen we ook te weten dat gemiddeld gezien pas de zevende kandidaat een aangeboden sociale huurwoning accepteert. Daarmee lijkt de nood niet dermate hoog te zijn dat die de kieskeurigheid overvleugelt. Vindt u dat mensen onbeperkt huizen moeten kunnen weigeren?

Onder de deelnemers aan de enquête worden vijftien cadeaubonnen van bol.com ter waarde van 50 euro verloot.

Reacties