Zwemmen in de Zaan levert een boete van 140 euro op

Foto: PxHere

Nu de zomer in alle hevigheid terugkomt, waarschuwt de gemeente nog maar eens dat een verkoelende duik in de Zaan verboden is: er staat een boete op van 140 euro.

Het verbod is ingesteld omdat het voor schippers van vooral grote boten bijna onmogelijk is om zwemmers te zien. Vrachtschepen hebben tot ongeveer 350 meter voor het schip géén zicht op het wateroppervlak. ‘Het hoofd van een zwemmer is dan niet meer dan een kleine stip of een balletje en niet herkenbaar als een persoon,’ aldus de gemeentelijke website.

De trappetjes die op verschillende plekken aan de kade hangen zijn geen uitnodiging om te komen zwemmen, maar zijn alleen geplaatst zodat mensen die in het water vallen daar weer gemakkelijk uit kunnen klimmen. Dus:

  • U mag niet zwemmen in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen;
  • U mag niet zwemmen in de buurt van een brug of sluis;
  • Umag niet zwemmen op de routes van de veerponten;
  • U mag niet zwemmen in en rond havens.

Op de overige plekken in de Zaanse wateren is zwemmen op eigen risico.

De overheid houdt de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten. Daarom is het aan te raden om alleen op officiële aangewezen zwemwaterlocaties te water te gaan. Die vindt u op zwemwater.nl.

Op deze website staat ook meer informatie over het veilig zwemmen in openbaar water en kunt u de zwemwaterapp downloaden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen