Saendelft, Krommenie en Rooswijk de eerste wijken met nieuwe afvalinzameling

Foto: Pixabay

Zaanstad verandert de afvalinzameling om inwoners aan te sporen minder restafval over te houden. Herbruikbaar afval zoal blik en plastic wordt in de toekomst gescheiden aan huis opgehaald. Dit voorjaar wordt gestart met de eerste wijken: dat zijn Saendelft, Krommenie en Rooswijk.

In delen van Zaanstad is deze werkwijze al eerder ingevoerd: in Krommenie ten noorden van de Rosariumlaan, in de Vogel- en Bloemenwijk in Wormerveer, bij de Conrad in Zaandam Zuid en in Rooswijk in De Hoven. In die proefgebieden is volgens de gemeente structureel 38 procent minder restafval opgehaald.

Waardevolle grondstoffen

Plastic, blik, drinkpakken, gft (groente-, fruit – en tuinafval) en etensresten, papier en karton, glas en afgedankt textiel moeten we niet langer zien als afval, maar als waardevolle grondstoffen. Er worden weer nieuwe producten van gemaakt. Het restafval in Zaanstad bestaat volgens de gemeente nu nog voor 60 procent uit herbruikbare materialen, die in de verbrandingsoven verdwijnen.

Er wordt nu 260 kilo restafval per inwoner per jaar verbrand en dat wil het gemeentebestuur verlagen naar 100 kilo. Het duurt ongeveer twee jaar voor het nieuwe systeem in alle wijken van Zaanstad is ingevoerd.

Woningen met tuin…

Bewoners van een woning met een tuin houden drie afvalbakken. De grijze krijgt een oranje sticker om te dienen voor het verzamelen van plastic, blik en drinkpakken. Het restafval dat overblijft, moet naar de dichtstbijzijnde ondergrondse container worden gebracht.

… en zonder tuin

Inwoners zonder tuin krijgen verschillende ondergrondse containers in de buurt voor beide soorten afval. Bestaande voorzieningen worden daarvoor omgebouwd of er komen nieuwe bij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen