Verdere leegloop kinderopvang voorzien zonder nieuwe CAO

nov 01 2022, 14:57 Bedrijvigheid
screenshot 20221101 145442
Vakbond FNV maakt zich zorgen over de kinderopvang nu werkgevers en de bond niet tot een nieuwe CAO komen. Drie rondes van onderhandelingen hebben volgens de bond nog niets opgeleverd, en daarmee is het volgens FNV wachten tot meer werknemers door de hoge werkdruk de sector verlaten.
Bij de start van de CAO-onderhandelingen waarschuwde de vakbond daar al voor, maar werkgevers hebben er vooralsnog niets mee gedaan, aldus FNV-bestuurder Sabrina Sanches. 'De werknemers kunnen niet meer. Het ziekteverzuim is, ook als gevolg van de hoge werkdruk inmiddels 7,7 procent. Maar het lijkt wel alsof het nog erger moet worden voordat de werkgevers echt in beweging komen.'

Loonsverhoging

Volgens de FNV moet de kinderopvangsector aantrekkelijker worden om personeel te behouden en nieuwe werknemers aan te trekken. Dan kan onder meer met een verhoging van de lonen. Nieuw personeel kan de werkdruk in de kinderopvang omlaag brengen. In het tweede kwartaal van dit jaar stonden ruim 6000 vacatures open. De FNV verwacht dat dit aantal snel oploopt als kinderopvang vanaf 2025 vrijwel gratis wordt.