Restaurant De Waterraaf in de Jachthaven Nauerna is niet meer, omdat de uitbaters Sylvester van Westrop en Simon Douw zich volledig willen concentreren op hun Westzaanse zaak Jongwijs. Maar de omstandigheden die met een start middenin de coronapariode toch al niet ideaal waren zijn dat ook nooit meer geworden.
'We redden het niet om De Waterraaf te laten blijven vliegen. Corona, energieprijzen, inflatie, de uitval van onze geliefde raaf Chantal, horeca in het algemeen (zie de faillissementsgolf die nu rondgaat): allemaal dingen waar we onze gasten niet mee willen lastigvallen,' schrijven de heren op Facebook. Maar die dus wel meespelen bij hun beslissing. Aan de populariteit van De Waterraaf lag het niet: vanaf het begin wisten gasten het restaurant te vinden en vorig jaar viel het etablissement nog in de nationale horecaprijzen als beste restaurant van de streek. Met een gouden wimpel, dankzij de gemiddelde gastrecensie van 9+.
De eerste gasten dobberden voor hun maaltijd overigens vanwege de coronaregels rond in bootjes die beschikbaar waren gesteld door de jachthaven en gasten. 'De daarop volgende clip waarin we een Winkel voor Gebakken Lucht openden werd door honderdduizenden mensen bekeken en luidde het einde van de lockdowns in. Er volgde een lange reeks hoogtepunten.' zo halen Van Westrop en Douw dierbare herinneringen op. Maar nu eist Jongwijs al hun aandacht op. 'Het lukt ons niet om beide plekken door deze taaie tijd te loodsen. Dus we stoppen. Moeilijk, maar noodzakelijk.' Afgelopen weekend was De Waterraaf voor het laatst open.