Een onderzoek in het vierde kwartaal van 2024 naar de klanttevredenheid van gebruikers van het leerlingenvervoer en het aanvullend openbaar vervoer (AOV) door het bedrijf Noot heeft een verbetering van de geboden service aangetoond.De tevredenheid van AOV-klanten ging volgens de gemeente van een 7,2 in 2023 naar een 7,6 en bij het leerlingenvervoer steeg de waarderin van een 7 naar 7,1.
Vergeleken met een jaar eerder waren klanten positiever over het contact met Noot, met name wat betreft de wachttijd. 'Het aandeel dat dit altijd of vaak acceptabel vindt is gestegen van 37 naar 62 procent,' aldus Zaanstad. Er zijn wel enkele verbeterpunten voor Noot. Het vooraf bellen gebeurt vaak te laat, waardoor passagiers met beperkte mobiliteit moeite hebben om op tijd bij de taxi te komen. Chauffeurs komen soms te vroeg of juist te laat, wat vooral bij gebruikers met afspraken als problematisch wordt ervaren.
'Ik ben tevreden over de verbetering van de klanttevredenheid over het AOV van een 7,2 naar een 7,6. Het gaat om het vervoer van ouderen die zelf geen vervoer hebben en die geen gebruik kunnen maken van het OV. Dat is een kwetsbare groep. Ik vind het dan ook belangrijk dat zij tevreden zijn over het AOV. De stijging van de klanttevredenheid laat zien dat Noot hard gewerkt heeft aan het verbeteren van de dienstverlening. Onze vervoerder is op de goede weg. Ik zie nog ruimte voor verdere verbetering, zoals het beter vooraf communiceren met de gebruikers. Het college zal daarop sturen,' reageert wethouder Harrie van der Laan.
Over het algemeen zijn ouders tevreden over het leerlingenvervoer. De reistijd is korter geworden en vooral de communicatie met Noot is verbeterd. De belangrijkste verbeterpunten blijven de wisseling van chauffeurs, punctualiteit en de klachtbehandeling. Ouders blijven waarde hechten aan een vaste chauffeur en stipte communicatie. 'De verbetering in het leerlingenvervoer is klein, maar wel belangrijk. Een verkorte reistijd betekent dat leerlingen minder lang in de taxi zitten en meer op tijd op school zijn en dat heeft een groot positief effect voor de leerlingen en de klas. We kijken ook nog naar alternatieve vervoersvormen, zoals de inzet van een OV-coach of duofietsen en e-bikes. Daarnaast is het belangrijk dat het leerlingenvervoer gebruikt wordt door leerlingen die niet alleen vervoerd moeten worden, maar ook zorg nodig hebben. Dat blijft een punt van aandacht,' aldys wethouder voor Jeugd Natasja Groothuismink.
Het aanvullende openbaar vervoer is bedoeld voor sociale doeleinden, bijvoorbeeld om op visite te gaan bij familie of vrienden. Het is niet bedoeld voor ritjes naar het ziekenhuis voor medische afspraken of vervoer naar dagbesteding. Daar zijn andere regelingen voor. Zo valt het vervoer naar het ziekenhuis onder de zorgverzekeraars. De dagbestedingsaanbieders moet zelf het vervoer regelen van hun cliënten. Niettemin houdt niet iedereen zich aan deze regels. De gemeente heeft daarom alle gebruikers van het AOV geïnformeerd om het juiste gebruik verder te stimuleren en gebruikers te wijzen op de alternatieven.