Economie MRA hard geraakt, Zaanstreek aan de goede kant

10 dec 2021, 16:32 Bedrijvigheid
screenshot 20211210 162831
De economie van de Metropoolregio Amsterdam is vorig jaar veel harder geraakt door corona dan de rest van het land. De economische activiteit in het gebied waar ook de Zaanstreek deel van uitmaakt kromp met 7,1 procent bijna twee keer zoveel als de Nederlandse economie als geheel (3,8 procent). Hier viel de schade mee.
Dat Zaanstreek - Waterland, de IJmond, Zuid-Kennemerland, Amstelland - Meerlanden, Gooi en Vechtstreek, Almere - Lelystad en Amsterdam extra hard geraakt werden door de coronamaatregelen is omdat toerisme en recreatie, cultuur, horeca, de reisbranche en luchtvaart er ruim vertegenwoordigd zijn, zo blijkt uit het rapport Economische Verkenningen dat vandaag werd gepubliceerd.

Herstel begonnen

De verwachting is dat het bruto binnenlands product van de Amsterdamse regio in de tweede helft van volgend jaar weer op het niveau zal zijn van voor de uitbraak van de crisis. Volgens de MRA veert de regio met 4,1 procent wel 'iets krachtiger terug' dan de verwachte groei van de Nederlandse economie van 3,9 procent. Toch zal dat herstel kwetsbaar blijven door de onzekere ontwikkeling van de coronapandemie.

Krappe arbeidsmarkt snel terug

Door de overheidssteun bleven de gevolgen van de coronacrisis voor de werkgelegenheid beperkt, meldt de MRA. Zo is de krapte op de arbeidsmarkt die al voor de crisis zichtbaar was 'sneller dan verwacht' teruggekeerd. De deelregio Zaanstreek -Waterland is voor de MRA in economisch opzicht een samenstelling van twee gebieden: de gemeenten Zaanstad, Uitgeest en Wormerland in de Zaanstreek en Oostzaan, Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend en Waterland in Waterland. Er vinden in beide gebieden van oudsher veel productie-, handels- en logistieke activiteiten plaats, gerelateerd aan de Ook zijn er relatief veel bouwbedrijven gevestigd.
screenshot 20211210 160724
Na een periode van aanhoudende economische groei, met een versnelling in 2018, was er in 2020 sprake van een krimp van 2,7 procent. In vergelijking met andere deelregio’s in de MRA is deze terugval gematigd. De werkloosheid liep op naar 3,4 procent van de beroepsbevolking en bleef daarmee nog altijd bijzonder laag, ruim onder het gemiddelde werkloosheidsniveau in de MRA in 2020 (4,2 procent).
screenshot 20211210 161712
De deelgebieden Zaanstreek en Waterland verschillen niet veel in economische omvang en werkgelegenheid: de Zaanstreek heeft in beidee een aandeel van ongeveer 54 procent. Die verdeling was in het verleden minder gelijk: in vergelijking met de Zaanstreek heeft Waterland tussen 1995 en 2019 meer economische activiteiten binnen de grenzen gekregen. Er zijn kleine accentverschillen in de sectorstructuur. Zo kent de Zaanstreek een sterkere vertegenwoordiging van de industriële en logistieke activiteiten.

Forenzenregio

In 2019 waren er in Zaanstreek - Waterland ongeveer 176.000 werkzame inwoners tegenover zo’n 136.000 arbeidsplaatsen. Daarmee heeft de regio een relatief omvangrijke netto uitgaande pendelstroom: iets minder dan de helft van alle werkzame inwoners heeft een baan in Zaanstreek - Waterland zelf. Forenzen reizen in groten getale naar hun werk in Amsterdam. Deze stroom telt ongeveer 50.000 personen. Daarnaast is Amstelland - Meerlanden de werkplek voor zo’n 11.000 inwoners. Ongeveer 21.000 inwoners van Zaanstreek - Waterland werken buiten de MRA.