Crowdfunding voor financieel gezonde White Ranch

03 okt 2023, 12:05 Bedrijvigheid
screenshot 20231003 112346
Go Fund Me / White Ranch

Boerin Myrna de Wit en haar man Jan van de White Ranch in Assendelft zijn een crowdfunding gestart om 'uit de financiële put te komen'. 'Wij hebben de afgelopen jaren veel pech gehad,' laat ze weten. 'We hebben 30 mensen nodig die 2000 euro willen lenen aan ons bedrijf. ' Die krijgen er vijf procent rente over terug door rmiddel van 50 bonnen van 20 euro, te besteden in de boerderijwinkel.

screenshot 20231003 115309

Daarnaast krijgen de financiële ondersteuners 22 maanden lang elke maand 50 euro teruggestort op hun rekening,' aldus de uitleg op het platform Go Fund Me . Er is na enkele dagen ruim 1600 euro van het streefbedrag van 30.000 euro binnen via giften zonder verdere verplichtingen.

De geldproblemen bij de biologische annex zorgboerderij zijn een opeenstapeling van grote tegenslagen: een uitbraak van vogelgriep (wel donaties gehad voor nieuwe kippen, maar enkele maanden geen inkomen uit de verkoop van eieren) en neospora en aureusbacterie bij de koeien waardoor er begin vorig jaar een derde deel van de dieren weg moest met een investering van 26.000 euro in nieuwe koeien. Zolang de vervanging niet rond was liepen ook in dat onderdeel van de bedrijfsvoering de inkomsten terug.

Defecte apparatuur

Een defecte kaastobbe vergde het ophoesten van 14.000 euro en bij de verwijdering van het oude apparaat werd ook nog eens de vloer van de kaasmakerij zwaar geschadigd. De kosten van een nieuwe gecoate vloer bedroegen vervolgens 6000 euro. En daarmee was de rampspoed nog niet voorbij, want ook ging apparatuur voor de geiten stuk (kosten eveneens 6000 euro), gaf een tractor de geest (8000 euro) en moesten de vriescel en koelkast in de winkel gerepareerd worden (rekening 5700 euro).

Plannen

En dan waren er nog de klappen op het persoonlijke vlak: boer Jan die zijn ribben kneusde en brak, de zorgtak die door opnames in verzorgingshuizen leegliep en geen nieuwe cliënten kreeg, een werknemer die twee jaar in de ziektewet liep maar wel het loon doorbetaald moest krijgen en het overlijdem van de moeder van de boerin. Toch houden zij en haar man de moed erin: 'We staan niet stil (kunnen we ook niet) en hebben leuke plannen voor de toekomst. Eén van de plannen is om de winkel verder uit te bereiden met nog meer streekproducten, eerlijke en gezonde nederlandse voeding,' laten ze strijdvaardig weten.