Buschauffeur EBS terecht op staande voet ontslagen; wel transitievergoeding

04 jan , 3:23 Bedrijvigheid
screenshot 20210415 150406
PxHere / CC0 Public Domain

Een buschauffeur van EBS is door de vervoerder terecht op staande voet ontslagen, maar heeft wel recht op een transititievergoeding. Dat heeft de kantonrechter in Zaanstad beslist nadat de man het ontslag aanvocht. Hij krijgt de vergoeding omdat hij na een bedrijfsongeval kampt met fysieke en psychische problemen. De hoogte daarvan wordt niet in de uitspraak vermeld.

De chauffeur was sinds 1 februari 2022 in dienst bij EBS met een loon van 3399,53 bruto per maand. In februari 2023 raakte hij arbeidsongeschikt door een ongeval waarbij een personenauto tegen zijn bus reed. De man voldeed daarna volgens EBS niet aan zijn re-integratieverplichtingen, omdat hij een rapport van een medisch expertisecentrum Ergatis over zijn gezondheid niet wilde delen met EBS en/of de bedrijfsarts. De bedrijfsarts wilde dat de man weer volledig aan het werk ging, maar die reageerde nogal ongepast.

Beledigingen

In een e-mail aan EBS schreef hij – 'zakelijk weergegeven,' aldus de uitspraak – nooit te hebben gezegd dat Ergatis haar rapport niet met EBS mocht delen en dat EBS dus toestemming heeft om het rapport te bekijken. In deze e-mail staan opmerkingen als 'jullie doen mij weer pijn met jullie kanker leugentjes, 'blinde varkentjes' en 'met je hypocriete bekken'. In een sms aan zijn teammanager stond de tekst: 'Ga die kanker dossier halen van Ergatis. Hier heb je mijn toestemming Stelletje kankerkleuters'. Later volgde nog een mail met 'Elke kanker hoerezoon die mijn herstel en mij in deze staat heeft gebracht en mijn herstel zit te belemmeren. Allemaal ik kom jullie halen.'

Herhaling van zetten

Dat werd niet op prijs gesteld en EBS nodigde de man uit voor een gesprek over zijn gedrag. Die reageerde diezelfde dag per e-mail en schreef voortaan op zijn toon te zullen letten, dat hij onder invloed van medicatie was en zijn excuses aanbood. Maar ook dat hij niet op gesprek zou komen. Na vragen van EBS oordeelde de bedrijfsarts echter onder meer er geen medische onderbouwing was voor het grenzeloos uiten van boosheid en het doen van beledigingen en ongepaste uitlatingen en evenmin voor de weigering van het gesprek. Na nog meer volkomen doorgedraaide e-mails en doodsbedreigingen in telefoongesprekken werd de chauffeur op 24 juli 2024 de laan uitgestuurd.

Bij de rechter voerde de ex-chauffeur aan dat EBS bij het ontslag de medische (gemoeds)toestand van de werknemer ten gevolge van het bedrijfsongeval niet (voldoende) had meegewogen. Daar ging de kantonrechter niet in mee. De gedragingen van de man zijn ernstig genoeg om te kwalificeren als dringende reden voor een ontslag op staande voet en zijn uitlatingen 'evident onacceptabel,' ook als hij zich niet gehoord voelde door EBS.