Beleid voor nieuwe kantoren om niet buiten de boot te vallen

29 sep , 14:30 Bedrijvigheid
screenshot 20240928 152314
NergativeSpace.com / CC0
Nu de afgelopen jaren een aanzienlijk deel van de kantorenvoorraad is getransformeerd, loopt Zaanstad er tegenaan dat een tekort boven de markt hangt. Ook al omdat Zaanstad vergeleken met andere gemeenten binnen de Metropoolregio Amsterdam weinig leegstand kent. Het college wil de schaarste herverdelen.
Zaanstad heeft een tekort aan ruimte voor werk. Met de groei van het aantal inwoners zal de vraag naar fysieke ruimte voor werk nog meer gaan toenemen, bijvoorbeeld voor kantoorbanen. Om dat probleem bij de kern aan te pakken heeft het college de Kantorenstrategie opgesteld. Er wordt actief ingezet op 'het behouden en toevoegen van voldoende kwalitatief en kwantitatief kantorenaanbod op de meest kansrijke kantorenlocaties, zoals Inverdan en omgeving' naast een kleinschalig kantorenaanbod in gemengde woon-werkmilieus in Zaanstad Noord en Zaanstad Midden'.

Gemiste kansen

Het huidige kantorenaanbod is beperkt en deels verouderd. Omdat er maar zeer beperkt nieuwe kantoren zijn bijgekomen de afgelopen jaren worden kansen voor het aantrekken en vestigen van werkgelegenheid niet verzilverd, schrijfthet college aan de gemeenteraad. 'Hier is de kantorenmarkt van Zaanstad (en de regio) op korte, maar ook (middel)lange termijn niet mee geholpen. Marktinvesteringen blijven achter als gevolg van de stijgende bouwkosten, hoge rente en onzekere economie. Tegelijkertijd wordt de vraag vanuit de kantoorgebruikers steeds specifieker, voornamelijk gericht op een modern kantorenaanbod op de beste locaties.' De verwachting is dat het aantal kantoorbanen met circa 1500 tot 2300 toeneemt tot 2040.
De uitgangspunten van de Kantorenstrategie. 
Gemeente Zaanstad
De uitgangspunten van de Kantorenstrategie. 
Kantoorgebruikers zijn mede vanuit de ‘strijd om talent’ steeds minder gevestigd op een bedrijventerrein of kantorenpark langs de snelweg. Zij vestigen zich steeds vaker midden in de samenleving op een aantrekkelijke plek, vaak met een gedeelde semi-openbare publieke functie zoals eenontmoetingsplaats, lunchruimte of flexconcept op de begane grond. 'Dit betekent voor Zaanstad dat het versterken en toevoegen van modern kantorenaanbod op de meest aantrekkelijke (hoog)stedelijke, gemengde milieus bij OV-knooppunten in lijn is met de huisvestingswensen van toekomstige kantoorgebruikers'.

Veranderde functie

Ook de functie van kantoor is volgens het college eranderd: kantoren hebben steeds meer een ontmoetingsfunctie gekregen en dit vraagt om een nieuwe indeling van de kantoorvloer. Er is behoefte aan meer vergaderruimtes en ontmoetingsplekken en relatief minder werkplekken, ook al vanwege de ontwikkelingen met vaker thuiswerken.

Noord en Midden

Niet vergeten moet worden om ook ruimte voor een (kleinschalig) kantorenaanbod te creëren rondom enkele OV-knooppunten in het noorden en midden van de gemeente. Gedacht wordt daarbij aan de plinten van nieuwe gebouwen of aan ruimtes in mixed-use gebouwen met andere functies als bedrijfsruimten, onderwijs, zorg en wonen. Een ander aandachtspunt is dat er voldoende (bedrijfsgebonden) kantoorruimte voor lokaal MKB moet overblijven op bedrijventerreinen