'Ban op tabak in supermarkt kan kleinere winkel de kop kosten'

21 feb 2020, 12:36 Bedrijvigheid
screenshot 20200221 123303
Wikipedia / Johann Georg van Caspel (1870 - 1928)

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil de verkoop van tabaksproducten in supermarkten en tankstations zo snel mogelijk aan banden leggen; het liefst volgend jaar al. Maar financieel specialist Marshoek waarschuwt dat daarmee het voortbestaan van kleine supermarkten in gevaar komt.

Lidl kondigde als eerste supermarktketen aan om per 2022 volledig te stoppen met verkoop van tabak. De politiek vindt nu dat er afspraken moeten worden gemaakt met de moederbedrijven van supermarkten om de tabaksverkoop integraal naar nul te krijgen. Maar bij Lidl is het aandeel van tabak in de omzet zeer beperkt, dus dan is het gemakkelijk scoren. Er zijn echter ook winkels waarbij tabak goed is voor ruim 20 procent van de totale omzet. 'Voor deze winkels is een verkoopstop van tabak een forse aanslag op het verdienmodel en in sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot het moeten staken van de exploitatie,' verwacht de dienstverlener die de administratie van hinderden supermarkten verzorgt.

Geen zorgen om AH en Jumbo

De verschillen van het belang van tabak voor de omzet van verschillende type supermarkten is groot. Voor supermarkten met een gemiddelde weekomzet van minder dan 50.000 euro blijkt gemiddeld ruim dertien procent van de totale verkopen van tabakswaren te komen. Voor supermarkten met een gemiddelde weekomzet van meer dan 250.000 euro is dit nog maar een ruime 3,5 procent. 'Kort beschouwd zou een integrale maatregel op tabaksverkoop voor ketens als Albert Heijn en Jumbo, met relatief grote winkels een beperkt gevolg hebben voor de omzet en de rendementen. Voor ketens met wat kleinere winkels zoals Spar en Coop is het effect echter aanzienlijk groter. Het verdienmodel van deze kleinere winkels kan serieus onder druk komen te staan wanneer verplicht gestopt zou moeten worden met de verkoop van tabak. Juist de winkels van deze ketens zitten vaker in de kleinere dorpen waar het voorzieningenniveau al sterk onder druk staat,' aldus Marshoek.

Andere producten duurder

Een ander gevolg van een verbod op de verkoop van sigaretten, shag en sigaren en dergelijke zou kunnen zijn dat andere producten duurder worden. Het is allemaal geen reden om het aantal verkooppunten voor tabak on de dammen, maar het is volgens de kenner van de supermarktbranche wel belangrijk dat politici in hun beleid rekening houden met de diversiteit aan gevolgen die hun beleid teweeg kan brengen. Eerder werd al bekend dat de NS in de eigen kiosken gaan stoppen met de tabakverkoop op stations , waar bovendien ook de rookzones verdwijnen.