Asielzoekers mogen langer werken dan 24 weken per jaar

29 nov 2023, 12:14 Bedrijvigheid
screenshot 20231129 112427
Asielzoekers met een werkvergunning mogen langer dan de maximaal toegestane 24 weken per jaar werken, heeft de Raad van State beslist . Volgens het hoogste bestuursorgaan is de Nederlandse zogeheten 24 wekeneis, op basis waarvan het UWV werkvergunningen verstrekt, in strijd met het Europese recht.
De rechtbank in Arnhem kwam eerder dit jaar al tot hetzelfde oordeel. Die zaak had betrekking op een Nederlandse werkgever en een uit Nigeria afkomstige asielzoeker. Beide partijen wilden graag met elkaar verder na het verstrijken van het dienstverband. Maar omdat de medewerker al 24 weken had gewerkt kreeg hij geen nieuwe werkvergunning. Hij wachtte daarom 28 weken alvorens opnieuw een aanvraag te doen. Het UWV keurde die aanvraag goed, maar na 24 weken werd hem opnieuw de toegang tot de arbeidsmarkt ontzegd.

Toegang verplicht

De afdeling bestuursrechtspraak van de RvS bevestigt nu de uitspraak door de rechter in Arnhem, evenals een oordeel in eenzelfde zaak die werd behandeld door de rechtbank in Utrecht. De rechter stelt dat de eis afbreuk doet aan het 'doel en nuttig effect van de Europese Opvangrichtlijn'. Volgens die richtlijn mogen lidstaten van de Europese Unie zelf bepalen onder welke voorwaarden asielzoekers mogen werken. Maar landen moeten er wel voor zorgen dat deze mensen daadwerkelijk toegang tot de arbeidsmarkt hebben, uiterlijk negen maanden nadat zij een asielverzoek hebben gedaan.

Opgetogen

VluchtelingenWerk Nederland is 'opgetogen' over de uitspraak. Volgens de organisatie is één van de belngrijkste belemmeringen voor asielzoekers om te werken in Nederland nu weggenomen. 'Het loont voortaan voor werkgevers om te investeren in nieuwe werknemers.' En daar profiteert ook de maatschappij van, zegt de organisatie. 'Asielzoekers zijn zeer gemotiveerd om aan de slag te gaan, zeker nu ze langdurig in de opvang verblijven. Het bevordert de integratie, is goed voor het gevoel van eigenwaarde en door de krapte op de arbeidsmarkt zitten werkgevers om arbeidskrachten te springen.'