De gemiddelde woon-werkafstand van werknemers met één baan die in 2023 verhuisden of bij een ander bedrijf gingen werken, is gemiddeld met één kilometer (5,3 procent) toegenomen vergeleken met een jaar eerder. Voor werkenden die zowel verhuisden als van baan veranderden is dat 0,4 kilometer, blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. Alleen in Noord-Holland werd de afstand juist kleiner.
In 2023 was de gemiddelde woon-werkafstand voor alle banen van werknemers 19,9 kilometer. Dat is iets meer dan in 2022 (19,8 kilometer). Forenzen die regelmatig thuiswerken wonen naar eigen zeggen verder van hun werk dan mensen die niet, of niet regelmatig thuis aan de slag gaan. Er zijn grote verschillen in woon-werkafstand tussen Randstedelijke en de overige provincies. Gemiddeld nam de woon-werkafstand het minst toe onder werknemers die naar of binnen Utrecht of Zuid-Holland verhuisden. Bij een verhuizing naar of binnen Noord-Holland nam de woon-werkafstand met gemiddeld 0,3 kilometer af. In Frieland kwamen kregen er gemiddeld de meeste kilometers bij (7,4), gevolgd door verhuizende werknemers in of naar Drenthe en Zeeland.
In de recente discussies over het parkeerbeleid in Zaanstad sneuvelde een motie van Lokaal Zaans en Denk om het forensenverkeer in Zaanstad te gaan onderzoeken. Het openbaar vervoer in de dorpen en op bedrijventerreinen is niet altijd dekkend of optimaal, terwijl er wel wordt gewerkt met aannames zijn over de verkeersbewegingen van inwoners. De raadsleden Marianne de Boer (LZ) en Erdogan Sahin (Denk) stelden dat inzicht in het forensenverkeer en de dagelijkse vervoersstromen van inwoners essentieel is om beleid op het gebied van parkeren en mobiliteit goed te onderbouwen. Daar komt het echter vooralsnog niet van.