Staking uitgebroken in Zaanse fabriek Tate & Lyle

Foto: Google / Franz Immoos

De werknemers van de fabriek van de Britse multinational Tate & Lyle in Koog aan de Zaan hebben vandaag het werk platgelegd. Na het verlopen van het ultimatum aan de directie gisteren om 14:00 uur is het productieproces binnen één dag gecontroleerd en volledig stilgelegd.

‘De stakingsbereidheid onder de werknemers is hoog, hier wordt niets meer geproduceerd nu,’ laat bestuurder FNV Voedingsindustrie Jos Hendriks weten. Tate & Lyle verwerkt maïs tot zetmeel, gluten, glucose en basis voor zoetstof. De belangrijkste eis van de 150 FNV-leden binnen het personeelsbestand van 240 mensen is een loonsverhoging van 100 euro bruto per maand.

Prijscompensatie

Daarnaast eisen ze dat in de CAO een algemene prijscompensatie regeling wordt opgenomen. ‘Zo blijft het loon bij inflatie automatisch op peil. En iedereen weet dat dit nu hard nodig is. De prijzen van benzine, voedsel en energie rijzen de pan uit,’ aldus Hendriks. Direct nadat gisteren het ultimatum was verlopen zijn werknemers in de verschillende ploegendiensten begonnen met het afbouwen van de totale productie. De staking is uitgeroepen voor onbepaalde tijd.

Reacties

Cookieinstellingen