Zaanse economie negen procent in de plus

Foto: Piqsels / CC0

De economie is in het eerste kwartaal van 2022 in alle regio’s gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. De regio’s Haarlemmermeer, Zeeuws-Vlaanderen en Amsterdam hebben de hoogste groeipercentages, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, maar de Zaanstreek deed het met een plus van negen procent ook bovengemiddeld goed.

 

Volgens het statistiekbureau groeide de Nederlandse economie in het eerste kwartaal met zeven procent vergeleken met een jaar eerder. Dit cijfer is voornamelijk uitzonderlijk hoog doordat we in het eerste kwartaal van 2021 nog in een strenge lockdown zaten. De industrie, de horeca en de reisbemiddeling zijn de voornaamste aanjagers van de groei. Met name de horeca en de reisbemiddeling profiteerden van de coronaversoepelingen.

In alle 52 regio’s die de CBS-onderzoekers bekeken groeit de economie. Haarlemmermeer maakte een spurt van maar liefst achttien procent omdat op Schiphol meer vliegverkeer is dan een jaar geleden, toen er een enorme daling was in het aantal vluchten als gevolg van de coronacrisis. In Zeeuws-Vlaanderen (elf procent) zorgen vooral de industrie en de horeca voor een sterke groei. De grotere economische groei in Amsterdam (plus tien procent) is voornamelijk te danken aan herstel van de reisbemiddeling en de horeca in de hoofdstad. In Oost-Groningen bleef de groei in het afgelopen kwartaal met vier procent het meest beperkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen