Depothouders NHD willen vast dienstverband afdwingen

Het redactiekantoor aan de Vermiljoenweg in Zaandam.
Het redactiekantoor aan de Vermiljoenweg in Zaandam.
Foto: Google Street View

Achttien depothouders van kranten van Mediahuis eisen bij de Amsterdamse rechtbank een vast dienstverband, meldt Nu.nl. De uitgever van onder andere de regionale titels van het Noordhollands Dagblad heeft er ook een aantal in Zaanstad. Depothouders verdelen de kranten in alle vroegte onder de bezorgers.

De depothouders die gezamenlijk een vast contract eisen zijn allemaal actief in Amsterdam en omstreken. De directe aanleiding voor de rechtszaak is de stopzetting van de bezorging in de middag van Het Parool en NRC Handelsblad sinds 1 januari van dit jaar. Die kranten zitten nu in dezelfde tassen als De Telegraaf en de regionale dagbladen. Een aantal depothouders moest daardoor met het werk ophouden en wil daar een vergoeding voor, maar die weigert Mediahuis omdat ze geen werknemers zijn.

Compleet afhankelijk

De depothouders willen ook een vergoeding afdwingen omdat de middagbezorging is gestopt en met terugwerkende kracht aanspraak maken op de rechten die werknemers hebben. ‘Het gaat hier om hardwerkende mensen die zonder enige zekerheid of toekomstperspectief iedere maand voor een appel en een ei hebben moeten werken,’ noteerde Nu.nl uit de mond van hun advocaten Marise Eckhart en Louiza Oass tijdens de zitting. Volgens de eisers bevinden de depothouders zich in een compleet afhankelijke positie.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen