Centrumondernemers willen mét gemeente doorpakken

Foto: Google / Paolo Lavarda

De Bedrijfsinvesteringszone Stadshart Zaandam vindt dat alle plannen die er vóór corona waren voor het centrum de prullenbak in kunnen en dat snel en slagvaardig moet worden gewerkt aan alternatieven om een kaalslag te voorkomen. De ondernemers willen dat samen met de gemeente doen, zoals ze tijdens corona ook de handen ineen sloegen.

Zaanstad heeft een nieuwe raad en krijgt een nieuw college en ook voor het bedrijfseleven is de wereld veranderd: ‘Andere uitgangspunten, nauwelijks voldoende personeel en een berg schuld.’ In het centrum van Zaandam is sprake van een oplopend aantal vierkante meters aan leegstaande winkelpanden en het is de verwachting dat in het laatste kwartaal nog verergert omdat dan (nog meer) bedrijven de uitgestelde betalingen – die dan echt afgelost moeten gaan worden – niet meer kunnen ophoesten en alsnog failliet gaan.

Samen doorpakken

‘In de afgelopen twee coronajaren hebben wij als BIZ intensief en constructief met de gemeente samengewerkt om daar waar mogelijk ondernemers te ondersteunen en bij te staan. De gemeente stapte veelal over de eigen schaduw (lees: regelgeving) heen en maakte veel dingen mogelijk / dragelijker. De BIZ werd van een ondernemersclub een crisisorganisatie en stond de ondernemers bij daar waar kon. En gezamenlijk trokken we op. Dat was de ‘mooie kant’ van corona. Samenwerking en doorpakken,’ schrijft de organisatie nu aan de raad. Het is een aanpak die moet worden voortgezet.

Er moet omgeschakeld worden naar een nieuwe werkelijkheid en de BIZ heeft daar al initiatieven voor genomen. Het bestuur nodigt de raad uit voor een  kennismaking om de ideeën toe te lichten, ‘met als doel daar gemeentelijk beleid op te maken’. En snel.

Reacties

Cookieinstellingen