Landelijk op plek zeven met hoogte toeristentaks

Foto: Pexels / Jonathan Borba

Voor een toeristische overnachting in Noord-Holland wordt dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer toeristenbelasting betaald dan vorig jaar: 2,95 euro per persoon, per nacht. In Amsterdam is dat 11,29 en in Zaanstad 7,10 euro. Onze gemeente staat daarmee landelijk op plek zeven. Utrecht op zes kost één eurocent meer.

Die gemeente wordt voorafgegaan door Haarlemmermeer (7,17 euro), Rotterdam (7,70), Landsmeer (8,29), Ouder-Amstel (8,90) en de duurste van allemaal, Amsterdam. Noord-Holland is hiermee de provincie met het hoogste tarief voor toeristenbelasting, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting. In 29 van de 44 Noord-Hollandse gemeenten is dit jaar een verhoging doorgevoerd. In Uithoorn krijgen toeristen te maken met de grootste toename: het tarief steeg daar van 1,08 naar drie euro per persoon per nacht (een plus van 177,8 procent) in het hoogseizoen.

Drie belastingvrije gemeenten

Heemstede, Hilversum en Laren zijn de enige gemeenten waar dit jaar geen toeristentaks wordt geïnd. In Beverwijk wordt van alle Noord-Hollandse gemeenten het laagste bedrag van een toerist gevraagd (één euro). Koggenland voerde dit jaar pas toeristenbelasting in en rekent ook een tarief van een euro. Het aantal Noord-Hollandse gemeenten is dit jaar afgenomen na diverse fusies. Hierdoor valt in enkele voormalige gemeenten de toeristenbelasting hoger uit. Vooral in Weesp moeten toeristen sinds de fusie met Amsterdam flink in de buidel tasten: van geen belasting naar de hoogste van het land.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen