Subsidie voor beroepsgerichte scholing aan te vragen

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Vanaf vandaag kunnen volwassenen met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt aanspraak maken op het Stap-budget. Via Stap kan jaarlijks tot 1000 euro subsidie aangevraagd worden voor scholing en ontwikkeling. Daarmee wil het kabinet mensen mogelijkheden bieden om meer eigen regie te nemen bij het ontwikkelen van hun loopbaan.

Daarvoor is dit jaar in totaal 160 miljoen euro beschikbaar en dit budget loopt de komende jaren op tot 200 miljoen euro per jaar. Tot dit jaar waren scholingskosten aftrekbaar bij de aangifte voor de inkomstenbelasting, maar dit was voor veel mensen complex. Ook kon de regeling niet of slechts beperkt gebruikt worden door mensen met een laag inkomen. Daardoor maakten met name praktisch geschoolden, ouderen en mensen met een laag inkomen er geen gebruik van. Met Stap wordt het verkrijgen van subsidie voor scholing toegankelijker.

Niet voor hobby’s

‘Ik vind het belangrijk dat mensen de ruimte krijgen om zich te kunnen op-, om- of bijscholen. Dit belang neemt toe nu we steeds verder uit de coronacrisis komen en de economie zich snel herstelt. Met Stap wil ik mensen motiveren om zich professioneel te blijven ontwikkelen. Zeker voor mensen die nu aan de zijlijn staan,’ aldus minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stap is bedoeld voor kwalitatieve en arbeidsmarktgerichte scholing. Hobbymatige activiteiten zoals amateurfotografie of gitaarles komen niet in aanmerking voor subsidie.

Kwaliteit

De kwaliteit van de scholing wordt gegarandeerd door de vereiste certificeringen en/of keurmerken. In de eerste fase wordt dit beperkt tot een aantal generieke keurmerken, maar in de loop van dit jaar komen ook specifieke keurmerken die voldoende kwaliteit bieden in aanmerking. Bij misstanden kunnen opleiders te maken krijgen met terugvorderingen van de subsidie of het schrappen van de opleider uit het scholingsregister. Deelnemers die zich niet aan de voorwaarden houden kunnen voor maximaal twee jaar worden uitgesloten van Stap.

Slim

Dit jaar zijn er vijf tijdvakken – om de twee maanden – waarin mensen een aanvraag kunnen indienen. Vanaf volgend jaar worden dat er zes. Deelnemers kunnen éénmaal per jaar aanspraak maken op financiële steun. Naast geld worden ook gratis ontwikkeladviezen aangeboden om praktisch geschoolden te ondersteunen bij hun ontwikkeldoel. Deze worden in het tweede kwartaal van 2022 opengesteld. Daarnaast werkt het ministerie via de Slim-regeling aan het stimuleren van scholing en ontwikkeling binnen MKB-ondernemingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen