Ruim tien op de 1000 inwoners begonnen vorig jaar voor zichzelf

Foto: Pixabay

Noord-Holland is de meest ondernemende provincie van het land, met dertien starters per 1000 inwoners en Zaanstad valt niet uit de toon: hier lag dat aantal in 2016 op 10,2. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Landelijk gezien is bijna de helft van alle ondernemers die een bedrijf beginnen jonger dan 35 jaar, tegen 40 procent tien jaar geleden. Vooral het aandeel starters tot 25 jaar is gestegen.

Amsterdam onbetwist koploper

Met twintig startende ondernemers per 1000 inwoners steekt Amsterdam met kop en schouders boven alle andere Nederlandse (en dus ook Noord-Hollandse) gemeenten uit. Ook Laren (16,2), Haarlem en Ouderamstel (beide 13,6 starters per 1000 inwoners) scoren boven het provinciale gemiddelde. Wormerland en Oostzaan blijven achter, met respectievelijk een score van 6,5 en 8,8.

Vrouwen

In de top 10 van gemeenten met het hoogste aandeel vrouwelijke starters staan de Utrechtse gemeenten Laren, Blaricum en Gooise Meren. Ook in Bloemendaal, Wassenaar, Renkum, Doesburg en Brielle beginnen veel vrouwen voor zichzelf. In Urk, Krimpen aan de IJssel en Staphorst is het aandeel vrouwelijke startende ondernemers het laagst.

In Zaanstad was het percentage vrouwen onder de starters 32,5; in Wormerland en Oostzaan 35,5 en 36,5. Ter vergelijking: Amsterdam scoorde 39,4 en Laren 45,2.

Voorkeuren naar sekse

Vrouwelijke ondernemers beginnen vaker dan mannen een bedrijf in de uiterlijke verzorging, zoals een kapperszaak of een schoonheidssalon en ook relatief vaak een bedrijf in de thuiszorg of in de kinderopvang. Van 80 procent van alle bedrijven die in de afgelopen tien jaar in deze laatste branches werden opgericht, was de drijvende kracht een vrouw.

Migranten

Startende ondernemers met een niet-westerse migratieachtergrond kiezen het vaakst voor een bedrijf in de groot- of de markthandel of een eet- en drinkgelegenheid. Ondernemers met een westerse migratieachtergrond zijn juist relatief sterk vertegenwoordigd in de bouw en de zakelijke dienstverlening.

Ondernemers met een Nederlandse achtergrond beginnen relatief vaak een paramedische praktijk of een organisatieadviesbureau. Ongeacht de herkomst van de startende ondernemer worden veel webwinkels opgericht.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen