Hema overweegt ‘essentieel personeel’ aan te wijzen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Hema is de eerste grote naam in de winkelstraat die overweegt om bepaald personeel als essentieel aan te merken wanneer de uitval te groot wordt, zodat dat aan minder strenge regels rond quarantaine is gebonden. Bij de warenhuisketen wordt vooralsnog niet aan medewerkers in de filialen zelf gedacht.

Het kabinet kondigde afgelopen dinsdag aan dat werknemers met een essentieel beroep na een coronageval in de directe omgeving niet in quarantaine hoeven, mits deze medewerkers zelf geen coronaklachten hebben. Een vastomlijnde lijst met beroepen is er daarvoor niet, waardoor in feite iedere werkgever bepaalde taken kan aanwijzen als essentieel. Daarvoor moet wel met de ondernemingsraad worden afgesproken welke bedrijfsprocessen essentieel zijn. Hema overweegt voornamelijk om medewerkers van distributiecentra zoals chauffeurs en technici als essentieel te bestempelen. Er zijn daarover nog geen gesprekken gevoerd met de OR. In het uiterste geval zou de warenhuisketen zelfs het werk van winkelpersoneel als essentieel kunnen bestempelen, zegt een woordvoerster. Ze benadrukt tegelijkertijd dat dit ‘niet wenselijk’ is.

Veilig winkelen voorop

‘Veilig winkelen staat altijd voorop. Stel dat we echt in de problemen komen met de bezetting, dan gaan we daar wel over in gesprek met de OR. Maar zover is het nog lang niet en er zijn eerst veel andere oplossingen,’ aldus de zegsvrouw. Als voorbeelden van ingrepen die meer voor de hand liggen noemt Hema het uitwisselen van personeel tussen winkels en aangepaste openingstijden. Winkelketens kampen met een hoger ziekteverzuim door de snelle verspreiding van de Omikron-variant van het virus, juist nu ze weer langer open kunnen. Wibra meldt een verdubbeling van het ziekteverzuim in de laatste twee weken. Ook bij Mirage Retail, moederbedrijf van onder andere Blokker en Intertoys ligt het ziekteverzuim duidelijk hoger dan normaal.

Reacties

Cookieinstellingen