Eén zieke verkeersleider kan al tot uitval treinen leiden

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

ProRail probeert recent gepensioneerden en treinverkeersleiders die inmiddels elders in de organisatie werken over te halen om tijdelijk weer in hun oude vak aan het werk te gaan nu de dienstregeling in de war loopt vanwege personeelskrapte en ziekmeldingen. Volgens reizigersvereniging Rover duren de problemen zeker nog tot oktober.

ProRail heeft al langer te maken met een tekort aan verkeersleiders, waardoor het lastig is om de roosters rond te krijgen. Een enkele afmelding kan er volgens de spoorbeheerder al voor zorgen dat er minder treinen rijden. Zo reden er gisteren door de onderbezetting tot 23:00 uur geen intercity’s tussen Amsterdam en Amersfoort en was dat in de nacht van donderdag op vrijdag elders ook al het geval. ProRail bevestigt dat er tot 1 oktober ‘een extra uitdaging’ is vanwege vakantieverlof in combinatie met de onderbezetting op de verkeersleidingsposten.

Alle hens aan dek

Het wervings- en selectiebudget van het bedrijf is dit jaar ten opzichte van 2018 bijna verachtvoudigd. ‘Onze treinverkeersleiders zetten al een tijd alles op alles om de roosters te vullen. Ze komen regelmatig zelfs werken op een vrije dag als iemand zich onverhoopt ziek meldt. Daarom doen we er ook alles aan om hun zomervakantie door te laten gaan. Tegelijkertijd zetten onze collega’s alle zeilen bij om treinuitval zoveel mogelijk te voorkomen,’ aldus de spoorbeheerder.

Minder kwetsbaar

Rover vindt dat de werkwijze van het spoorbedrijf minder kwetsbaar moet worden. ‘Het is aan de reiziger niet uit te leggen dat als iemand uitvalt, het treinverkeer stilligt,’ stelt directeur Freek Bos. ‘Dat vraagt om een fundamenteel andere inrichting van de systemen, waarin het vervoeren van reizigers voorop moet staan.’ Rover verwacht dat mensen die vanwege uitvallende treinen alternatief vervoer moeten regelen ‘ruimhartig’ gecompenseerd zullen worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen