Overname Deen kan definitief doorgaan met stempel ACM

De winkel in Koog aan de Zaan.
Foto: Deen Supermarkten

De Autoriteit Consument & Markt heeft goedkeuring gehecht aan de overname van supermarktketen Deen door Albert Heijn, Vomar en DekaMarkt. Zij mogen de 80 vestigingen van Deen verdelen.

De drie supermarktketens ondervinden genoeg concurrentie van andere supers, aldus de ACM. Tijdens de beoordeling zag de waakhond wel een concurrentieprobleem als de Deen-supermarkt in Tuitjenhorn naar Albert Heijn zou gaan. Inwoners van Tuitjenhorn en Warmenhuizen zouden dan geen alternatief meer hebben. De supermarkt in Tuitjenhorn wordt nu een Vomar, waarmee AH 38 vestigingen in bezit krijgt, Vomar 23 en DekaMarkt negentien. De overname van het Noord-Hollandse familiebedrijf Deen werd in februari aangekondigd.

Geen extra DekaMarkt

In Zaanstad is de buit aldus verdeeld: Deen aan de Dorpsstraat in Assendelft, wordt een Albert Heijn en ook aan het Ebbehout in Zaandam kleurt de winkel straks blauw.  Aan de Molenwerf in Koog aan de Zaan komt een Vomar Voordeelmarkt, net als aan Gibraltar in Zaandam. Wanneer precies is nog niet bekend. De zaken gaan in andere handen over inclusief het personeel. Daarmee timmert DekaMarkt als enige niet verder aan de weg in de Zaanstreek.

Wieg in Hoorn

Deen ontstond in 1933 in Hoorn als kruidenierswinkel. De keten heeft buiten de eigen provincie inmiddels ook supermarkten in Flevoland, Gelderland, Overijssel en Utrecht. Behalve de fysieke filialen verkoopt Deen ook online boodschappen en bloemen. De keten heeft een landelijk marktaandeel van ruim twee procent en had in 2019 een jaaromzet van meer dan 800 miljoen euro.

Reacties