Sultana’s na 85 jaar met een twist, maar weinig groente

Foto: Sultana.nl

De Consumentenbond ontleedde de nieuwe Sultana’s Twist die sinds kort uit de fabriek in Zaandam rollen en is niet onder de indruk. De twist slaat op de toevoeging van fruit en groente, maar die is minimaal: ht grootste gedeelte van de vulling bestaat uit maltitolstroop (E965), een zoetstof.

Sultana’s zagen het licht in 1935 en bedenker Ericus Gerhardus Verkade had geen last van zorgen over zaken als calorieën, suikers, vezels en voedingswaarde. Of misleidende informatie op verpakkingen. Hem kwam ter ore dat Nederlandse immigranten in Indonesië snakten naar een snack en dat bracht hem op een idee. Hij voegde de zoete rozijnen gemaakt van witte Sultana-druiven uit Griekenland en Turkije toe aan granenbiscuits, zodat de vochtigheid van de rozijnen de biscuits extra lang houdbaar zou maken en dus geschikt voor transport naar de Nederlanders in den vreemde. Die eerste Sultana FruitBiscuit Naturel is nu een klassieker, maar er blijft aan gesleuteld worden.

Wortel en rode biet

De nieuwste variant is dus die met een twist. Naast een kwart rozijnen en krenten bevatten de koekjes zeven procent groente- en fruitvulling in de smaken mango met wortel en bosvruchten met rode biet. Maar slechts een klein gedeelte van die vulling bestaat uit groente, ontdekte de Consumentenbond: het grootste gedeelte van de vulling bestaat uit zoetstof en afhankelijk van gekozen smaak zit er nog 3,5 procent wortel- of rode bietenpoeder in de koekjes. ‘Het is gewoon lokgroente,’ zo concludeert de bond. En je proeft er dan ook niets van.

Minder ongezond

‘Sultana doet zijn best de koekjes heel gezond te laten overkomen. De verpakking staat vol kleurige groente en fruit. En het staat vol met claims, zoals bijvoorbeeld ‘met groente’, ‘rijk aan vezels’ en ‘vol natuurlijke ingrediënten’. ‘Laat je hierdoor niet misleiden,’ luidt de waarschuwing. De twistvarianten zijn vergeleken met de naturel koekjes wel iets minder ongezond, want ze bevatten wat minder suiker en meer vezels.

VzeldPer portie (van drie koekjes) krijgt de snoeper 165 kilocalorieën binnen – ongeveer net zo veel als een portie naturel Sultana’s of twee flinke appels. In de twistvarianten zit per drie koekjes twaalf gram suiker, ofwel ongeveer drie klontjes. Bij Sultana’s naturel is dat vijftien gram en dus dus bijna een suikerklontje per portie meer.

Vezels

Op naturel Sultana’s staat ‘bron van vezels’ en dat mag wanneer een producent minimaal drie gram vezel in 100 gram product stopt. Bij naturel Sultana’s krijg je per portie zo’n 1,5 gram vezels binnen. Aanbevolen wordt om minimaal 30 gram vezels per dag te eten, wat meer opschiet mt bijvoorbeeld volkorenbrood, echte groente, fruit en peulvruchten.

Bij de Sultana’s met een twist staat op de verpakking ‘rijk aan vezels’. Dat mag vanaf zes gram vezel per 100 gram product. Per portie krijg je ruim drie gram vezels binnen. Maar met bijvoorbeeld twee appels zit je al aan 5,4 gram en met een schaaltje bramen krijg je vier gram vezels binnen.

Reacties