Café Top 100 komt er weer aan: voortekenen voor Zaanstad niet gunstig

Een van de beroemdste bars ter wereld, uit de serie 'Cheers'.
Een van de beroemdste bars ter wereld, uit de serie 'Cheers'.
Foto: Flickr / Marcin Wichary

De voortekenen zijn niet gunstig: daar waar Zaanstad vorig jaar geen enkele horecagelegenheid in de Café Top 100 had, lijkt dat dit jaar niet veel beter te worden

De ranglijst voor 2017 wordt maandag 6 november onthuld in Hilversum, maar organisator Misset Horeca heeft alvast een tipje van de sluier opgelicht. Haarlem is dit jaar het best vertegenwoordigd, gevolgd door drie andere grote steden. Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant hebben samen meer dan de helft van de lijst in handen.

Haarlem the place to be

Haarlem heeft liefst zes cafés in de Top 100 2017, gevolgd door Amsterdam met vijf. Rotterdam en Groningen leveren elk vier cafés en Nijmegen drie. Steden als Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Maastricht, Den Bosch, Arnhem, Leiden en Venlo hebben ieder twee cafés in de lijst. Noord-Holland is als provincie het best vertegenwoordigd, met 21 zaken.

Bekijk hier de ranglijst van 2016

De cafécompetitie van Misset is de 24e editie van de lijst die in 1994 begon als Café van het Jaar. Naast de ranglijst worden ook individuele prijzen uitgereikt: provinciewinnaars, De Gouden Apenstaart, de Publieksprijs en De Parel.

Beste terrassen

Begin dit jaar kwam Zaanstad ook al niet voor in de Top 100 van de beste terrassen van Nederland, waar Spaarne 66 uit – jawel – Haarlem als beste Noord-Hollandse terras naar voren kwam op de twaalfde plaats.

Cafetaria Top 100

De lijst met 100 beste cafetaria’s is inmiddels ook bekend en daarop is Zaanstad evenmin vertegenwoordigd. Maar er is wel een lichtpuntje: snackgelegenheid Family in Oostzaan heeft er voor de zevende keer op rij een plekje op weten te verwerven. Ditmaal op nummer 53.

Lekker

En nee, in de Top 100 van Lekker, met de beste restaurants van het land, kwamen we Zaanstad al evenmin tegen. Het is een constatering die het gemis van een topkroeg om de frustratie weg te spoelen nog eens extra doet voelen….

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen