Stiptheidsacties truckers bij distributiecentrum AH Zaandam

Foto: Google Street View

Truckchauffeurs houden vanaf vandaag stiptheidsacties bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam, waarbij ze zich onder andere strikt aan de Arbo-voorschriften houden. De chauffeurs strijden voor een betere CAO.

FNV Transport & Logistiek had al acties aangekondigd nadat onlangs de onderhandelingen over een nieuwe CAO Beroepsgoederenvervoer vastliepen. Vakbondsbestuurder Willem Dijkhuizen zei toen het ‘onbegrijpelijk’ te vinden dat de mensen die essentieel werk doen in deze zware tijd, van het bevoorraden van winkels en ziekenhuizen tot het bezorgen van pakketten en vaccinaties, niet méér waardering krijgen. ‘De werkgevers verschuilen zich achter de crisis, terwijl er volop werk is,’ aldus Dijkhuizen. De FNV was sinds november met de werkgevers in onderhandeling, maar door corona werden de gesprekken een paar keer opgeschort.

Eerder stoppen

Tijdens het laatste gesprek bleven de werkgevers bij hun loonbod van twee procent per 1 juli 2021. De huidige CAO verliep op 1 januari.  Behalve over de loonsverhoging kwam er ook geen overeenstemming over betere arbeidsomstandigheden en eerder kunnen stoppen met werken. Volgens het pensioenakkoord kunnen medewerkers met een speciale regeling die in de collectieve arbeidsovereenkomst  moet worden afgesproken eerder met pensioen. De werkgevers toonden zich alleen bereid om onderzoek te doen naar hoe de regeling eruit zou kunnen komen te zien.

Rolcontainers

Ook naar het veilig gebruik van rolcontainers willen de werkgevers eerst een onderzoek instellen, terwijl de vakbond wil dat er snel een oplossing komt. Verder is er onenigheid over standkachels en airco’s. ‘Chauffeurs brengen veel tijd door in hun cabine, dus moet het klimaat goed zijn, niet te warm en niet te koud. Wij vinden dat daarvoor goede apparatuur op alle vrachtwagens moet zitten. De werkgevers willen dat alleen als het warmer is dan 30 graden, als de wachttijd langer is dan negen uur en alleen voor nieuwe vrachtwagens. Onbegrijpelijk,,’ aldus Dijkhuizen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen