Bedrijven Molletjesveer en Noorderveld willen toekomstvisie lokale politiek horen

Foto: Zaans Ondernemers Netwerk

Voorzitter Dick Dekker van Bedrijvenvereniging Noorderveld Molletjesveer (BVNM) roept de politiek in Zaanstad op om vóór de raadsverkiezingen van maart volgend jaar concrete afspraken te maken over werkgelegenheid, opleiding & onderwijs en zorg.

In een open brief aan de gemeenteraad somt hij een aantal vragen en vaststellingen met betrekking tot die onderwerpen op, waar op korte termijn helderheid over zou moeten komen:

Werkgelegenheid

Waar liggen de kansen (de groei van bedrijven, startups/jong ondernemerschap) maar ook wat betreft participatie: welke verantwoordelijkheid kunnen wij als ondernemers nemen in samenwerking met overheid?

Opleiding en onderwijs

Bedrijvenvereniging Noorderveld Molletjesveer wil inzetten op het beklijven van ’t Lokaal, het onlangs door de BVNM, de gemeente en het onderwijs opgerichte kenniscentrum annex hotspot. Wat hebben opleidingen en het onderwijs nodig om stageplekken te kunnen faciliteren op elk gewenst niveau?

De kritieke succesfactor is volgens Dekker dat overheid, onderwijs en bedrijfsleven nauw blijven samenwerken. ‘Onze intentie is om dit concept over heel Zaanstad uit te rollen en de kennis en data delen. Zo kunnen we een bijdrage leveren aan de economische en sociaal maatschappelijke structuur. Uitgangspunt is de intentie dat er voor elke student een mogelijkheid moet zijn om in Zaanstad een stage te vinden.’

Zorg

We moeten open staan voor én bereid zijn om blijvend te innoveren op het gebied van zorg en te anticiperen op de zorgvraag. Dat is geen statisch maar een dynamisch geheel. Neem als voorbeeld de mantelzorg: van de 9000 overbelaste mantelzorgers in Zaanstad werken er nog 1000 fulltime. In onze ogen is dat een tikkende tijdbom. Maar laten we verder denken. Zorgen voor personeel, om mensen te behouden voor de Zaanse bedrijven. Denk daarbij onder andere aan overplaatsing/uitwisseling zodat ze in het arbeidsproces blijven. Dat voorkomt uitval, ziekte met alle gevolgen en kosten voor de samenleving van dien.’

Samenwerking

De doelen die de ondernemersvereniging van de bedrijventerreinen in het noorden van de gemeente zich stelt kunnen, schrijft Dekker, alleen maar gehaald worden als de Zaanse ondernemers en de politiek samenwerken. Vragen die bij de BVNM leven en waar de voorzitter graag met lokale politici over in gesprek wil zijn onder meer:

  • Hoe kunnen we verder verduurzamen (onder meer door onze eigen energiecoöperatie Saenz)?
  • Wat is uw visie op de waarde van bedrijventerreinen wat betreft werken, opleiden en zorg?
  • Hoe kunnen we samenwerken aan een mobiliteitsplan?
  • Hoe verbeteren we de bereikbaarheid van, maar ook zeker óp onze terreinen? ‘Denk daarbij aan openbaar vervoer van en naar Molletjesveer en Noorderveld. Maar ook per fiets en te voet is het lastig om veilig en goed op de plaats van bestemming aan te komen.’ Wat is er voor nodig om bijvoorbeeld deelauto’s in te kunnen zetten?
  • Hoe kunnen we de komende vier jaar samenwerken aan de ambitie om 400 werkplekken te creëren?
  • Hoe kunnen we startups faciliteren?
  • Welke branches bieden de mogelijkheid om te groeien en hoe gaan we dat met elkaar faciliteren?
  • Op welke manier gaan we jeugdige ondernemers enthousiasmeren om zich hier te nestelen?
  • Hoe gaan we gedegen om met de participatiewetgeving, statushouders, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Petitie voor openbaar vervoer

 

De bereikbaarheid van Noorderveld/Molletjesveer staat momenteel hoog op de agenda bij de bedrijvenvereniging. Er circuleert een petitie die openbaar vervoer eist voor de beide terreinen. Die wordt op 1 november op het gemeentehuis aangeboden. Wellicht kan er een gesprek over alle andere punten aan vastgeknoopt worden.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen