Tata maakt 300 miljoen vrij voor beperken overlast

Foto: Wikimedia / Arwin Meijer

Tata Steel in IJmuiden trekt 300 miljoen euro uit voor het beperken van de overlast. Door gerichte investeringen moet in de omgeving van de voormalige Hoogovens minder te merken zijn van stof en stank. Daarmee komt het bedrijf tegemoet aan de verlangens van Gedeputeerde Jeroen Olthof.

Ook in Zaanstad moeten de investeringen hun vruchten afwerpen. Toen onze gemeente onlangs samen met Rotterdam uit de bus kwam als de ongezondste van 20 grotere gemeenten werd immers ook naar Tata gewezen als één van de boosdoeners en Zaanstad valt binnen het onderzoeksgebied van het RIVM als het gaat over de invloed van luchtverontreiniging op de gezondheid van inwoners. Volgens Tata bestaat het programma met de naam Roadmap+ waarmee meteen wordt begonnen uit enkele nieuwe maatregelen en worden andere andere al in het vat zittende maatregelen versneld uitgevoerd. Zo wordt onder meer een DeNOx-installatie gerealiseerd op de pelletfabriek op het terrein. Die installatie vermindert de uitstoot van stikstof (NOx), maar ook die van fijnstof en zware metalen. Hij kost 150 miljoen euro.

Bron: RIVM

 

 

 

 

 

Verder moet de overlast van kooks- en gasfabriek 2 worden verminderd door de afdichting aan te passen. Ook daar wordt gekeken naar een nieuwe afzuigtechniek. Er wordt 50 miljoen euro voor uitgetrokken. De staalfabriek krijgt eveneens een nieuwe afzuiging, terwijl de afzuigcapaciteit van hoogovens 6 wordt verbeterd. Bij de aanvoer van grondstoffen wordt gekeken hoe kan worden gezorgd dat er minder stof verwaait. Ook bij de verwerking van het zogenoemde converterslak (een bijproduct van de staalproductie) gaat Tata de stofuitstoot aanpakken.

Niet stil gezeten

Bestuursvoorzitter Hans van den Berg van Tata Steel Nederland heeft voor zijn bedrijf dezelfde ambitie als Olthof voor het verminderen van emissies en overlast: ‘Wij hebben de afgelopen periode natuurlijk niet stilgezeten en daarom kunnen wij met de invoering van deze maatregelen zelfs nog meer aanpakken. Uiteraard gaan we dit in goed overleg met de provincie en de gemeenten doen.’ Volgens Tata gaat het nieuwe pakket maatregelen verder dan de wet vraagt.

Tata Steel Nederland is onlangs ook gestart met een interne campagne voor de verdere bewustwording van de noodzaak tot vermindering van overlast. Medewerkers worden gewezen op die noodzaak en ook opgeroepen om overlastbronnen te signaleren, direct te melden en bij incidenten onmiddellijk te stoppen. De investeringen die tot Roadmap+ behoren bestaan uit de volgende projecten (met extra bovenwettelijke maatregelen):

  • Stofreductie bij de verwerking van converterslak. Vermindering van stofuitstoot en ook fijnstof;
  • Reinigingsinstallatie en DeNOx installatie in de pelletfabriek. Vermindering zware metalen en PAK (ZZS) en stikstofoxides;
  • Maatregelen geuroverlast kook- en gasfabriek 2 (KGF2). De acties verminderen uitstoot ZZS (PAK) en daarmee ook geuroverlast;
  • Project droogstanden staalfabriek (OSF2), inclusief de bouw van een nieuwe installatie. Vermindering geur;
  • Tertiaire afzuiging staalfabriek (OSF2), die voorkomt dat stof via dak in buitenlucht komt. Vermindert de uitstoot van fijnstof;.
  • Verhoging van de afzuigcapaciteit ovenhuis hoogoven 6. Vermindert de uitstoot via het dak;
  • Aanpak stofverwaaiing grondstoflogistiek, waardoor veel minder stof van lopende banden en overstorten kan wegwaaien.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen