Albert Heijn wint zaak over portretrecht van Tom Beugelsdijk

Foto: Wikimedia / Donald Trung

De kantonrechter heeft Albert Heijn in het gelijk gesteld in een zaak over portretrecht. Een voormalige speler van ADO Den Haag betoogde dat de supermarktketen zijn gezicht alleen op voetbalplaatjes mocht gebruiken maar niet voor de promotie daarvan. Daar is de rechter het niet mee eens.

Albert Heijn mocht het portret van Tom Beugelsdijk zowel gebruiken voor de landelijke voetbalplaatjesactie in januari en februari 2019 als voor promotie-uitingen op posters en in berichten op sociale media. In deze uitingen zijn reproducties gebruikt van voetbalplaatjes van verschillende spelers. De rechter verwees in zijn uitspraak naar artikel 22 in de CAO voor contractspelers betaald voetbal Nederland 2017 – 2021. Op grond van die bepaling had AH toestemming om het portret van de speler te gebruiken ten behoeve van de ‘exploitatie van de collectieve commerciële rechten’ van de eredivisieclubs en hun spelers.

https://twitter.com/veronicainside/status/1291675654371643399

Volgens de kantonrechter valt de manier waarop het portret van de speler door Albert Heijn in de promotie-uitingen is gebruikt binnen de CAO, omdat de uitingen niet zijn gericht op de populariteit van een individuele speler, maar op het collectief. De uitingen zijn niet los te zien van de context van de spaaractie die ook bij uitstek op het collectief is gericht: het verzamelen van alle plaatjes. Albert Heijn mocht er daarom vanuit gaan dat zij het portret van de speler op deze manier mocht gebruiken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen