Zaandammer in de race voor Top Coach van het Jaar 2020

Foto: Engie Infra & Mobility

Zaandammer Engin Kuruahmet is door studenten installatie- en elektrotechniek, collega’s en zijn werkgever Engie Infra & Mobility voorgedragen als Top Coach van het Jaar 2020. De leerlingenbegeleider doet woensdag 4 november mee aan de finale van de verkiezing.

Er worden dan in Utrecht in totaal drie winnaars bekendgemaakt in de categorieën: opleidingsbedrijf, MKB en grootbedrijf. De verkiezing wordt georganiseerd door Wij Techniek (voorheen OTIB), het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche. Kuruahmet begeleidt bij Engie vier tot zes leerlingen die van het installatievak hun beroep willen maken. Hij werkt in Zaandam met aspirant-installatiemonteurs in de leeftijd van circa zestien tot 20 jaar. Veel van de jongeren onder zijn vleugels worden in een beroepsbegeleidend leerwerktraject opgeleid tot monteur. De meesten van hen werken tijdens hun opleiding vier dagen in de week bij een installatiebedrijf en gaan één dag naar schoo

Leerling Terrence Kesselaar kent Kuruahmet als een coach die stimuleert en verantwoordelijkheid geeft, maar ook op de rem trapt wanneer het nodig is. ‘Engin begeleidt echt heel mensgericht. Hij kijkt wie je bent en wat je nodig hebt en past zijn communicatie daarop aan.’ Kuruahmet herkent zich wel in die woorden. ‘Ik vind het begeleiden van leerlingen inderdaad maatwerk. Er is niet één stijl of methode die voor elke leerling werkt. Wel probeer ik altijd om leerlingen zelf tot oplossingen te laten komen. Ik kauw niet alles voor.’

Eenentwintig finalisten

Wij Techniek organiseert de Top Coach van het Jaar verkiezing sinds 2016. De organisatie constateert dat de waardering van leerlingen voor de kwaliteit van de opleidingen en de begeleiders groot is. Dat blijkt ook elk jaar weer uit het aantal aanmeldingen. Uit de ruim 700 kandidaten die dit jaar zijn voorgedragen zijn na een uitgebreide selectieprocedure en bedrijfsbezoeken 21 finalisten gekozen. De genomineerden worden onder meer beoordeeld op hun persoonlijke werkwijze als coach, betrokkenheid, innovatie en communicatieve vaardigheden.

Vraag naar vakmensen groot

De installatiebranche telt in Nederland bijna 140.000 werknemers en bijna 10.000 werkgevers en is één van de sectoren in de economie die voortdurend op zoek is naar goede vakmensen. Eén van de redenen voor die dringende behoefte aan goed opgeleide installatiemonteurs is de energietransitie. Door het Europese Klimaatakkoord is de overgang naar duurzamer bouwen en wonen in een stroomversnelling gekomen. ‘Daar zijn veel installatiemonteurs voor nodig. Daarom is het belangrijk dat de opleidingstrajecten aantrekkelijk zijn voor de instromers en natuurlijk ook kwalitatief hoogstaand zijn,’ zegt Wij Techniek-directeur Sven Asijee daarover.

Jury

De jury van de Top Coach van het Jaar verkiezing 2020 bestaat uit een vijf leden die een sterke verbondenheid hebben met talentontwikkeling. Topsporter Dennis van der Geest is ambassadeur van de Top Talentlijn en werd wereldkampioen judo in 2005. Bernard Zijlstra kent het beroepsonderwijs uit zijn werk als bestuurder voor CNV Vakmensen en als bestuurslid van Wij Techniek. Claudia Reiner is de vice-voorzitter van Wij Techniek en bestiert samen met haar echtgenoot een installatiebedrijf in Sittard. Gerrit Veneboer is bestuurder bij Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven en Alexander van der Doorn heeft vorig jaar de titel Beste Praktijkbegeleider van Nederland op zijn naam gezet.

Livestream

De juryleden komen samen in de Utrechtse Jaarbeurs. In verband met de RIVM-richtlijnen rondom het coronavirus vindt het programma voor de finalisten voornamelijk in een interactieve, online omgeving plaats. De finalisten en belangstellenden kunnen het programma via een livestream volgen. De drie winnaars van de Top Coach van het Jaar verkiezing 2020 krijgen een beker en een geldprijs van elk 2500 euro die ze mogen inzetten voor hun begeleidingswerk. Kuruahmet doet mee in de categorie grootbedrijf.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen