Supermarktmedewerkers vinden elkaar in protest

Foto: Google Street View

Personeel van verschillende supermarktketens, waaronder AH, Lidl en Jumbo heeft zich verenigd in een protest tegen hun werkgevers. In een gezamenlijke brandbrief schrijven ze: ‘Jullie boeken miljoenen winst, maar willen onze toeslagen afpakken en ons geen fatsoenlijke loonsverhoging geven. Terwijl jullie veilig vanuit huis werken en wij elke dag in de supermarkt de kastanjes uit het vuur halen.’

‘Sinds de corona-uitbraak werken we ons een slag in de rondte om alles draaiende te houden. De eerste weken kregen we een ongekende hamsterwoede over ons heen, er werd opgeschaald in werktijden en iedereen zette zich meer dan 100 procent in. Nog steeds lopen we dagelijks risico, omdat klanten geen afstand willen houden of agressief worden als we ze geen alcohol mogen verkopen na 20:00 uur. We vallen in voor collega’s met corona die thuis in quarantaine zitten of doodziek zijn. Ondertussen draaien we miljarden euro’s omzet en zijn de winsten sinds corona fors gestegen. En wat zien wij daarvan terug? Niks. Als het aan de werkgevers ligt. Ze bieden alleen 20- en 21-jarigen een minimale loonsverhoging. De rest niet. Sterker nog, ze willen de toeslag voor werken op zondag afschaffen. Onacceptabel’, aldus de supermarktmedewerkers.

De brief is opgesteld als reactie op de voorstellen van de werkgevers in de supermarktbranche, die momenteel onderhandelen met de vakbonden over een nieuwe CAO. De vorige collectieve arbeidsovereenkomst liep afgelopen april al af. De gesprekken verlopen uiterst moeizaam.

Reacties