AED’s bij alle NS-stations, ook de kleintjes

Foto: Wikimedia / Donald Trung

De Nederlandse Spoorwegen gaan in samenwerking met ProRail en de Hartstichting bij alle stations AED’s plaatsen. Die hangen nu al op 50 grote stations, maar de levensreddende apparatuur is dus lang nog niet overal voorhanden: er zijn er 400. NS en ProRail steken er 5,6 miljoen euro in.

De aanbesteding voor de levering van de automatische externe defibrillators of hartstarters is deze week van start gegaan en de eerste worden naar verwachting begin 2021 geplaatst. Door het aanbod uit te breiden naar alle stations willen de bedrijven een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend netwerk. Bij een hartstilstand is de kans op overleven het grootst als binnen zes minuten wordt begonnen met een reanimatie met gebruikmaking van een defibrillator. Op elk station moet straks binnen een straal van 500 meter een AED te vinden zijn.

Duizenden gevallen per jaar

De apparaten worden aangemeld bij het landelijke oproepsysteem HartslagNu, waarmee burgerhulpverleners worden opgeroepen die in de buurt zijn van een patiënt. Volgens de Hartstichting krijgen jaarlijks zo’n 17.000 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Ongeveer de helft wordt gereanimeerd door burgers zolang de ambulance nog niet gearriveerd is. Een AED geeft een schok af door middel van twee elektroden op de borstkas, waarmee het verstoorde hartritme hersteld kan worden.

 

Reacties