De Bazaar afgelopen nacht overvallen door gedeeltelijke sluiting

De noodopstelling in de buitenlucht, vanmorgen rond 07:00 uur.
De noodopstelling in de buitenlucht, vanmorgen rond 07:00 uur.
Foto: De Bazaar.

De Veiligheidsregio Kennermeland heeft met ingang van vandaag Hal 30 tot en met Hal 33 – de Oosterse markt en het foodcourt – van De Bazaar in Beverwijk voor twee weken gesloten omdat de coronamaatregelen er onvoldoende in acht werden genomen. De ondernemers zijn erdoor overvallen.

Afgelopen vrijdag was er nog een overleg met de voorzitter van de veiligheidsregio Marianne Schuurmans en locoburgemeester Sergio Ferraro, waar is gesproken over het handhaven van de anderhalvemeterregel. Toen zijn volgens een persbericht van De Bazaar ook mogelijkheden besproken om een ‘escalatie van maatregelen’ te voorkomen, zoals een brief van de gemeente en de veiligheidsregio om huurders op het hart te drukken bezoekers te manen om afstand te houden. Afgelopen nacht viel het plotselinge besluit om tot een gedeeltelijke sluiting over de gaan De Bazaar dan ook rauw op het dak.

Strop voor honderden ondernemers

De Bazaar is een vrij toegankelijk winkelgebied waar ruim 2500 ondernemers hun brood verdienen en waar het net als op andere plekken steeds lastiger wordt om mensen bij elkaar vandaan te houden. Dat er nu plots zo’n onverwacht en ingrijpend besluit is genomen geeft De Bazaar het gevoel dat de veiligheidsregio daar ‘meer om politieke dan om volksgezondheidsredenen’ toe is overgegaan. Wij hebben geen idee wat we nog meer kunnen doen, aangezien we niet de wettelijke mogelijkheden hebben om de regels ook kracht bij te zetten door het beboeten of weigeren van mensen. Ik betreur het dat de besluitvorming op deze manier tot stand is gekomen, aangezien er vrijdag nog een overleg is geweest en dit koud op ons dak valt en vele honderden ondernemers hiermee hard getroffen worden,’ zegt algemeen directeur George Zapantoulis in het persbericht.

Buitenkramen

Om het leed voor de getroffen ondernemers enigszins te verzachten biedt De Bazaar hen een kraam aan op de Randweg. Om 07:00 uur was die natte nachtelijke operatie vanmorgen afgerond. De afgelopen maanden heeft De Bazaar een reeks maatregelen genomen om de bezoekerstromen te doseren. Denk hierbij aan:

  • Communicatie om afstand te houden;
  • Eenrichtingsverkeer op bepaalde plekken op De Bazaar;
  • Verruimde openingstijden;
  • Het monitoren van het aantal parkeerders;
  • Het inrichten van plekken waar mensen naar kunnen uitwijken;
  • Het sluiten van hallen op drukke momenten;
  • Het aannemen van 27 extra medewerkers die zorgdragen voor handhaving;
  • Het invoeren van mondkapjes, omdat praktijk uitwees dat anderhalve meter niet altijd uitvoerbaar bleek.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen