Boosheid onder AH-personeel over hogere dividenduitkering

Het hamsteren legde Albert Heijn geen windeieren.
Het hamsteren legde Albert Heijn geen windeieren.
Foto: Pixabay / Alexas Fotos

De Nederlandse ondernemingsraad van Albert Heijn heeft een brandmail aan de directie gestuurd over de klachten van medewerkers over de verhoogde dividenduitkering aan aandeelhouders. De FNV kreeg boze signalen van personeelsleden uit alle geledingen van het concern. Ze zijn boos dat zij worden afgescheept met een kleine tegoedbon, die bovendien alleen te gebruiken is bij Bol.com – eigendom van moederbedrijf Ahold Delhaize.

De Zaanse supermarktketen boekte een forse omzetgroei tijdens de eerste weken van de coronacrisis, onder meer vanwege de initiële hamsterwoede van veel Nederlanders. ‘Het personeel maakt die winst mogelijk, ze lopen flinke gezondheidsrisico’s in deze coronacrisis, maar het is de aandeelhouder die profiteert,’ foetert vakbondsman Michiel Al. ‘Het personeel werkt al maanden in de frontlinie. Het is onbegrijpelijk dat AH zo met haar eigen personeel omspringt.’ De aandeelhouders strijken samen 220 miljoen euro extra op. In de mail die via het intranet van AH is verspreid laat de OR weten dat ‘deze medewerkers het verdienen om beloond te worden voor hun inzet’.

Gesprekken tussen supers over bonus

‘De collega’s zien nu dat er winst van wat onder andere zij gepresteerd hebben en waar ze zichzelf ook voor weggecijferd hebben nu uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders. Dit is ook zoals zij het ervaren. Wij kunnen het niet uitleggen aan onze collega’s en wij maken ons zorgen om het beeld dat nu – in onze ogen – weggezet wordt: de medewerker wordt bedankt en de aandeelhouder profiteert optimaal van deze crisis. Een crisis die nog niet voorbij is….’ In een reactie schreef CEO Marit van Egmond dat ze met de andere supermarktketens in gesprek is over een bonus. Verder geeft ze aan dat het personeel goed moet begrijpen dat Ahold Delhaize in veel landen actief is en dat de winst vooral in Amerika is gemaakt.

Arbeidsvoorwaarden onder de maat

De FNV vindt dat de medewerkers een heel terecht punt maken. Al: ‘Deze mannen en vrouwen werken en werkten keihard door tijdens de pandemie. Ze verdienen het inderdaad om daarvoor beloond te worden. Om dan de gemaakte winst te doneren aan de aandeelhouders in een tijd als deze is onbegrijpelijk. Bovendien zijn de huidige CAO, het loon en de arbeidsvoorwaarden echt niet om trots op te zijn. Veel werknemers hebben een karig loon, een klein contract. Zij horen er naast de coronabonus ook structureel geld bij te krijgen.’ Ahold Delhaize-topman Frans Muller zei eerder dat de Nederlandse AH-medewerkers met een contract later dit jaar een winstdeling krijgen ‘en dat zijn stevige bedragen’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen