Boeren morgen niet op trekkers naar RIVM in De Bilt

Foto: Twitter / Boer Bewust

De boeren van Farmers Defence Force wilden morgen weer de weg op met hun trekkers, naar het RIVM in De Bilt waar ze protesteren tegen de veevoermaatregel. Inmiddels worden deelnemers opgeroepen om toch maar met de auto te komen.

Het voorlopige programma start om 13:30 uur en eindigt om 16:45 uur. Volgens de FDF komen politici van Forum voor Democratie, PVV, CDA en SGP spreken. Op de agenda staan ook de namen van Tjeerd de Groot (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks), maar met een vraagteken erachter. De Groot heeft eerder aangifte gedaan vanwege doodsbedreigingen aan zijn adres door boze boeren. De naam van de leider van GroenLinks stond bij een boerenprotest in oktober op een doodskist die achterop een pick-up truck lag die meereed in een stoet boeren op weg naar Den Haag.

‘We laten ons niet aanpraten dat ‘met de auto komen meer begrip in Nederland oplevert’… kom op zeg! We zijn het stadium van ludiek actievoeren inmiddels echt wel voorbij! De trekker is van ons. Wij komen op de trekker,’ lieten de militante agrariërs in een persbericht weten. Boeren op trekkers worden morgen niet getolereerd op de snelweg, zo heeft de politie laten weten. Hoe ze dat wil voorkomen is niet onthuld. Landbouwminister Carola Schouten wil dat boeren per 1 september de hoeveelheid eiwit in veevoer verminderen, omdat dat veel stikstofuitstoot zou schelen. De boeren vrezen dat dit ten koste van de gezondheid van de dieren gaat.

De Farmers Defence Force blies het plan voor een trekkerprotest af omdat in de hele provincie Utrecht landbouwvoertuigen niet toegestaan zijn bij de protesten. FDF is boos over dat verbod, maar roept inmiddels boeren wel op zich eraan te houden. Woordvoerster Sieta van Keimpema noemt het tractorverbod ‘gewoon absurd’. ‘We hebben de demonstratie vorig week al aangemeld, daar is de Veiligheidsregio direct in betrokken. Vervolgens hoor je niets, en dan besluiten ze van het ene op het andere moment dat er helemaal geen trekkers mogen komen, een paar uur voordat de eerste mensen zouden vertrekken naar het protest. Erg onzorgvuldig. Ik denk dat het een opzetje is om de boel te frustreren.’

Razend

Er mogen morgen maximaal 2000 mensen demonstreren. Hoeveel betogers worden verwacht kan Van Keimpema niet zeggen: ‘Het is geen bioscoop met kaartjesverkoop. We hebben niet alle 17,5 miljoen Nederlanders aan een touwtje. Er mogen ook burgers bij komen kijken.’ Volgens haar is de kans klein dat boeren het virus verspreiden: ‘Veel boeren blijven op hun erf. Per week krijgen ze een of twee keer bezoek. En om dan zo generiek en zo spastisch hiermee om te gaan, ik snap er helemaal niets van. Een week lang spreken we hierover en nu gaat men een andere kant op.’ Ze sluit niet uit dat boeren ook op andere plekken in het land gaan opduiken, ‘want ze zijn razend’.

 

Reacties