Horecabranche spant kort geding aan tegen de Staat

Het terras bij de Bullekerk in Zaandam.
Het terras bij de Bullekerk in Zaandam.
Foto: Twitter

De horecabranche stapt naar de rechter om de Nederlandse overheid te dwingen de coronamaatregelen in de horeca te versoepelen. Koninklijke Horeca Nederland heeft een kort geding tegen de Staat aangespannen. KHN wil zo snel mogelijk versoepelingen, in het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafel mag zitten. De zaak dient op donderdag 23 juli.

Volgens de branche zijn de maatregelen die nu gelden in de horeca veel strenger dan noodzakelijk. Ook zijn ze volgens KHN in hoge mate willekeurig en staan ze haaks op versoepelingen die op andere gebieden wél zijn doorgevoerd. ‘Het water staat horecaondernemers aan de lippen: er wordt op dit moment geen enkel perspectief geboden en voor velen dreigt faillissement. Door in de maatregelen verder te gaan dan nodig is, handelt de Staat niet alleen onrechtmatig jegens horecaondernemers maar ook in strijd met grondrechten. De versoepelingen moeten per direct ingaan. Daarnaast vordert KHN dat de Staat objectieve criteria kenbaar moet maken (met een bijbehorende roadmap) aan de hand waarvan versoepelingen voor de horeca in de toekomst zullen plaatsvinden,’ aldus de brancheorganisatie.

Clubs en nightlife nog steeds dicht

De enorme impact van het coronavirus op de horeca komt met name voort uit overheidsmaatregelen die de afgelopen maanden zijn afgekondigd. Na een sluiting van ruim tweeëneenhalve maand konden veel horecabedrijven op 1 juni weer open, maar de zeer strikte voorwaarden maken een rendabele exploitatie voor de meeste horecaondernemers onmogelijk. Bovendien is er nog steeds geen enkel perspectief voor clubs en nightlife. KHN heeft het kabinet herhaaldelijk opgeroepen om samen te werken aan een roadmap voor verdergaande versoepelingen, ‘met nieuwe oplossingen die recht doen aan het huidige maatschappijbeeld en de positieve ontwikkeling van de gezondheidscijfers’.

Geen invloed op coronacijfers

Sinds de heropening van de horeca zijn de cijfers vrijwel niet veranderd, en dus ziet de sector ruimte voor een veilige versoepeling van de maatregelen. ‘En welk café is nou rendabel te exploiteren met alle gasten op anderhalve meter van elkaar? Horecaondernemers worden onnodig gehinderd in de exploitatie van hun bedrijf en voor velen dreigt op korte termijn faillissement. Reden voor KHN om al eerder de gesprekken met het kabinet op bestuurlijk niveau op te schorten.’ De sector voelt zich achtergesteld bij onder meer het openbaar vervoer, het personenvervoer, de sport en het onderwijs.

‘Geen enkele medewerking’

Volgens voorzitter Robèr Willemsen zijn echt manieren om op een zeer verantwoorde wijze, ook binnen én met inachtneming van de volksgezondheid, verdere versoepelingen door te voeren. ‘Maar als je dan te maken krijgt met een wederpartij van waaruit geen enkele medewerking komt, dan moet je conclusies trekken en het over een andere boeg gooien. Omdat er geen versoepelingen zijn aangekondigd, er door het kabinet geen perspectief wordt geboden, men niet bereid is om samen met ons te werken aan een roadmap én er geen aanvullende steunmaatregelen komen, zien we ons genoodzaakt om juridische stappen te ondernemen richting de Staat. Niets doen is geen optie. Wij blijven keihard knokken voor de branche en laten onze leden niet in de steek.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen