Online ‘open dag’ Flentrop: kijk mee in nieuw orgel

Foto: Flentrop Orgelbouw

Via een livestream op YouTube meekijken in het nieuwe orgel dat Flentrop Orgelbouw momenteel bouwt voor het Royal Birmingham Conservatoire in het Verenigd Koninkrijk. Het kan op zaterdag 18 juli vanaf 14:00 uur tijdens een online ‘open dag’.

Het publiek kijkt live mee in de werkplaats in Zaandam. Informatieve reportages nemen de kijker stap voor stap mee in het maakproces van het orgel, aangevuld met muziekopnames. Ook kan iedereen vragen stellen via de chat. Het team van Flentrop gaat deze live beantwoorden en directe demonstraties geven. Flentrop bouwt orgel waarop de studenten zo authentiek mogelijk Midden-Europese barokmuziek kunnen spelen. Omdat de ruimte in het conservatorium van Birmingham bovendien erg beperkt is wordt het een compact twee-klaviers orgel geïnspireerd op het werk van Arp Schnitger. Met een achtvoetsconcept in plaats van een vier-voet, maar wel met de slimmigheden van Schnitger, aldus de orgelspecialisten.

Tweelingzusje

‘Zo heeft het orgel een tweelingslade en staan de grotere registers in het voorste deel en de kleinere en de tongwerken in het achterste deel. Door efficiënt te spelen met de beschikbare ruimte is het orgel compact mét een maximale diversiteit aan kleuren en karakters en toch goed bereikbaar voor stemmen en onderhoud.’ Het conservatorium-orgel heeft niet alleen een tweelingslade, maar ook een ‘tweelingzusje’ in Dypvag, Noorwegen. Hoewel niet identiek, is het onderliggende concept van dit in 2019 nieuw gebouwde orgel vrijwel gelijk. Geïnteresseerden kunnen het klankconcept al beluisteren op de net uitgekomen CD Schnitger in Norway met organist Hans van der Meijden en op de video hieronder.

De livestream van overmorgen laat het publiek een kijkje nemen op plekken waar het normaal niet komt. ‘Doe zelf een registratievoorstel, kijk mee in de kas waar het pijpwerk staat, ontdek de mooie walsborden, werp een blik op de balgen of hoor het verschil tussen motorwind en getreden wind,’ raadt Flentrop aan. De livestream en de reportages worden verzorgd door filmmaker Casper Steketee.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen