Volledig elektrisch van DC Albert Heijn naar binnenstadswinkel

De nieuwe Daf CF Electric van Peter Appel Transport.
De nieuwe Daf CF Electric van Peter Appel Transport.
Foto: Peter Appel Transport

De eerste 100 procent elektrische Daf-trekker is afgeleverd bij Peter Appel Transport, nadat eerder al twee hybride trucks geleverd werden. Met de levering van deze eerste Daf CF Electric gaat de volgende fase in van de Zaandamse proeftuin voor het elektrisch bevoorraden van Albert Heijn-supermarkten in binnensteden.

De optimale inzet van de geheel elektrische trekker vraagt om een slimme planning in de dynamische 24/7-distributiestructuur. Naast de levertijden aan winkels en de rij- en rusttijden van de chauffeurs moet nu ook het bijlaadproces ingepland worden. De chauffeurs van Peter Appel Transport in Middenmeer hebben direct van medewerkers van DAF en VDL uitgebreid instructie gehad over het veilig bijladen van de batterij aan de laadpaal. De elektrische trekker wordt ingezet voor relatief korte ritten. In de praktijk betekent het dat er per rit maximaal drie winkels in Amsterdam en omgeving kunnen worden bevoorraad vanuit het distributiecentrum van AH in Zaandam.

Sneller laden

Voor het opladen van de batterijen liet Albert Heijn de laadinfrastructuur in Zaandam verbeteren met onder andere een ultra snellader van ontwikkelaar Heliox die werd  geleverd door VDL waarmee de gemiddelde laadtijd na een rit is teruggebracht van 70 naar 35 minuten. De ervaringen met de twee eerder geleverde hybride trucks worden hierbij meegenomen.

Transport van de toekomst

De proeftuin met elektrische en plug-in hybride trucks die worden ingezet om AH-supermarkten in de binnenstad emissievrij te beleveren wordt ondersteund door het programma Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties in transport. De partners Albert Heijn, Peter Appel Transport, Simon Loos, Daf Trucks, TNO en toeleveranciers onderzoeken ook samen met een stedelijke klankbordgroep hoe stadscentra in de toekomst zoveel mogelijk emissievrij kunnen worden bevoorraad, dus zonder de schadelijke uitstoot van CO2, NOx en fijnstof en met zo min mogelijk geluid.  

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen